Cum au reactionat oficialii locali la reusita lui Stefan W. Hell

De Simona Butaru
3Comentarii
FOTO: EPA
FOTO: EPA
ARAD. Conducătorii instituţiilor publice locale au adresat felicitări cercetătorului Stefan W. Hell, originar din Sântana, jud. Arad, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.

Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a subliniat: „Succesul acesta este şi succesul Aradului! Propun acordarea pentru Stefan Hell a celei mai importante distincţii a judeţului Arad!

Suntem mândri că judeţul Arad a ajuns, prin intermediul excelentului cercetător originar din Sântana, în galeria de onoare a laureaţilor Premiului Nobel. Dl. Hell a emigrat în 1978, dar a rămas legat de judeţul nostru, iar în anul 2012 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Vasile Goldiş”. Mă încearcă o mare emoţie, succesul obţinut de dl. Hell îl simţim, în parte şi succesul nostru, al Aradului. Îmi doresc ca la proxima sa vizită în România, care am înţeles că va fi peste câteva săptămâni, să îi putem decerna cea mai importantă distincţie a judeţului, pentru că performanţa sa este cu adevărat extraordinară. Îi suntem recunoscători pentru această realizare și pentru faptul că odată cu numele său, numele județului nostru ajunge în cele mai titrate medii internaționale. Aradul este mândru de Dumneavoastră, domnule Stefan Hell”, a declarat Nicolae Ioţcu.

Scrisoare

Într-o scrisoare adresată profesorului Stefan W. Hell, primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a subliniat: „Sunt deosebit de onorat ca în numele Municipiului Arad să vă felicit pentru primirea Premiului Nobel și să-mi exprim admirația pentru remarcabilele realizări științifice pe care Dvs. și distinșii Dvs. colegi le-ați obținut. Aradul este foarte mândru că unul dintre fiii săi a primit cea mai prestigioasă distincție a lumii științifice internaționale. Am fi deosebit de onorați să vă avem ca înalt oaspete al Municipiului Arad și să susțineți o conferință la Palatul Administrativ. Dorindu-vă mult succes în continuare și noi reușite la cel mai înalt nivel în activitatea Dvs. viitoare, vă transmitem cele mai bune gânduri ale arădenilor și întreaga noastră considerație”.

Cosmin Pribac, prefectul judeţului Arad, a transmis un mesaj de felicitare pentru realizările profesionale ale lui Stefan Hell: „Premiul Nobel reprezintă cea mai înaltă distincţie internaţională pe care un om o poate primi drept recunoaştere pentru contribuţia sa la progresul civilizaţiei. Domnul Stefan Hell, câştigător al premiului Nobel pentru chimie, merită felicitările tuturor semenilor săi iar pe noi, arădenii, ne bucură în mod deosebit faptul că domnul Hell este originar din oraşul Sântana. Chiar dacă a părăsit România în anul 1978, sunt convins că o parte din formarea sa intelectuală se datorează şi distinselor cadre didactice pe care le-a avut la şcoala „Sfânta Ana” din Sântana, acestea meritând deopotrivă felicitările şi mulţumirile noastre. În numele Instituţiei Prefectului – judeţul Arad, exprim gratitudinea noastră faţă de realizările profesionale ale domnului Stefan Hell, realizări ce l-au aşezat în galeria selectă a cercetătorilor care au reuşit să transforme activitatea lor ştiinţifică în eveniment istoric.

Trei cercetători

Premiul Nobel pentru chimie pe 2014 a fost atribuit cercetătorilor Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner, a anunţat, miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii prestigioase. Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru “dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896. Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Taguri: , , , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor