De 10 lei mai multa sanatate

De Diana Dutu
1Comentariu
De 10 lei mai multa sanatate
ARAD. Conform promisiunilor făcute, săptămâna trecută, de managerul Teodora Olariu, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a stabilit valoarea coplăţii ce va fi încasată începând de la 1 aprilie. Consiliul de Administraţie al unităţii a hotărât ca pacienţii să achite 10 lei pentru perioada de spitalizare, adică nivelul maxim stabilit de Ministerul Sănătăţii.

Banii ar urma să ajungă în bugetul spitalului la momentul externării pacienţilor. Conform estimărilor, doar 6.000 de bolnavi/an ar avea de achitat coplata. Asta în ciuda faptului că la Spitalul Judeţean sunt înregistrate aproximativ 32.000 de externări anual. Diferenţa este dată de bolnavii internaţi în regim de urgenţă şi alte categorii de pacienţi exceptaţi de la plată.

„Spitalul ar putea aduna din coplată 60.000 de lei/an. La un buget de 135 de milioane de lei, creşterea de disponibilităţi financiare ar fi de 0,044%. Aceşti bani ne ajung doar pentru consumabilele de birou – hârtie de imprimantă şi toner – trei, cel mult patru luni” – precizează dr. Teodora Olariu.

Lipova și Sebiș

La spitalele din judeţ, valoarea coplăţii nu a fost încă stabilită. La unităţile sanitare cu paturi din Lipova şi Sebiş. săptămâna viitoare se vor întruni consiliile de administraţie care vor decide asupra coplăţii. Atât dr. Cristian Sârb, manager al Spitalului de Boli Cronice de la Sebiş, cât şi dr. Sorin Rusu, manager al Spitalului Orăşenesc Lipova, susţin că vor propune nivelul minim al coplăţii: 5 lei. Motivul? Sărăcia oamenilor.

Ineu

La Ineu, lucrurile nu au fost încă stabilite cu exactitate. Managerul Spitalului Orăşenesc, Monica Mang, spune că aşteaptă ca reglementările anunţate să fie publicate în Monitorul Oficial şi de-abia după aceea se va întruni Consiliul de Administraţie pentru a decide asupra coplăţii. Interesant este că, de anul trecut, pacienţii internaţi la Ineu plătesc, oricum, o coplată, dar pentru serviciile hoteliere oferite de unitatea medicală. Valoarea acesteia este de 20 de lei şi se achită pentru întreaga perioadă de spitalizare. Această taxă nu are, însă, nicio legătură cu coplata de 5-10 lei propusă de Ministerul Sănătăţii pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor