„Doamne mulţam că-s arădean!”

De Diana Dutu
32Comentarii
Mândria locală, afişată pe maşină FOTO: D.D.
Mândria locală, afişată pe maşină FOTO: D.D.
Recunoştinţă publică, exprimată chiar pe autovehiculul aflat în proprietate. Ce spun autorităţile despre această practică?

„Doamne mulţam că-s arădean!” Acesta e mesajul care stă scris sub plăcuţa cu numărul de înmatriculare montată în spatele unei maşini pe care am surprins-o în trafic. Evident, în Arad. Nu ştim de ce şoferul/ proprietarul autovehiculului o fi atât de recunoscător că e arădean, dacă mesajul său are vreo legătură cu traficul din oraş sau din ce motiv a ţinut să-şi exprime public satisfacţia de a fi arădean. Doar l-am surprins la volanul maşinii, prin oraş, fără să apucăm a sta de vorbă.

Nu e treaba Serviciului Înmatriculări

Am încercat, însă, să aflăm dacă este permis să afişăm astfel de mesaje sub numărul de înmatriculare. Lucian Cozma, purtător de cuvânt al Prefecturii Arad (instituţie în subordinea căreia se află Serviciul de Înmatriculări Auto), ne-a spus că doar Poliţia Rutieră se poate pronunţa cu privire la acest lucru, dacă înscrisul respectiv este sau nu conform legislaţiei rutiere. La Serviciul Înmatriculări se eliberează plăcuţele cu numerele de înmatriculare la dimensiuni standard, făra ca cei de aici să aibă vreo responsabilitate privind înscrisurile ataşte ulterior de proprietarii autovehiculelor.

Mesajul, permis în limitele moralei publice

Aşadar, ne-am îndreptat spre Poliţia Rutieră Arad. I-am prezentat comisarului şef Dorin Goilean imaginea cu plăcuţa de înmatriculare în discuţie şi am primit următorul răspuns: „Mesajul scris pe suportul numărului de înmatriculare nu influenţează vizibilitatea numărului, nu poate împiedica identificarea numărului de o cameră de citire, cum e cea de la CNADNR, de exemplu. Deci nu este o problemă din acest punct de vedere. Singura problemă ar putea fi legată de conţinutul mesajului, dacă acesta ar face obiectul Legii 61 privind ordinea publică, dacă ar fi un mesaj care să deranjeze… Nu poţi să scrii orice” – punctează şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Arad.

Înscrisuri personalizate

Tot ceea ce nu e interzis, este permis – am putea concluziona. În limitele bunului simţ. A mulţumi Domnului că eşti arădean nu e un mesaj care să deranjeze pe cineva. Dar oferta mesajelor inofensive este, cu siguranţă, extrem de bogată. Şi nu e nici prea costisitor să achiziţionezi un suport auto cu mesajul dorit, personalizat, serigrafiat UV. Un astfel de obiect poate fi cumpărat online la preţuri începând de la 8 lei.32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor