Două zile de sărbătoare la Moneasa

De Daniel Scridon
Două zile de sărbătoare la Moneasa
Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad organizează, în staţiunea Moneasa, cea de-a XVI-a ediție a „Târgului Meșterilor Populari şi Parada Portului Popular”.

Ediţia din acest an a târgului se va deschide sâmbătă, 20 august, ora 11, cu o paradă a portului popular care se va desfășura pe aleea principală din Stațiunea Moneasa, de la intrarea Hotelului „Parc” până la Teatrul de Vară. Meșterii populari își vor expune produsele în cadrul tradiţionalului târg şi vor face demonstraţii practice.

Principalele secţiuni reprezentate la târg sunt: olărit – ceramică de Târnăviţa, ţesut şi cusături artistice – zona Şicula, cioplitori în lemn de la Avram Iancu, împletitori de nuiele – Dealul Ineului, pălărier de la Pâncota, pictură naivă – icoane pe sticlă şi lemn de la Hălmagiu, etc.

Tot de la ora 11 (nu ora 17, cum era iniţial), la Teatrul de Vară din Moneasa, se va desfăşura etapa finală, secţiunea seniori, a festivalului – concurs „LA IZVOARE”, organizat de Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad.

Festivalul promovează diversitatea folclorului arădean, valorile autentice şi descoperirea a noi talente ale artei interpretative. Aflat la a -VII –a ediţie, festivalul este o manifestare artistică trivalentă, fiind totodată un festival, un concurs de interpretare şi o sărbătoare a folclorului tradiţional arădean privit prin elementele sale de unicitate şi specific local.

De asemenea, Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad organizează duminică, 21 august, ora 14, tot în stațiunea Moneasa, cea de-a 47-a ediție a Festivalului Concurs al Cântecului Popular din Țara Zărandului. Evenimentul va cuprinde două etape, prima fiind cea de selecţie, în cadrul căreia, începând cu ora 14., tinerii concurenţi vor evolua la Teatrul de Vară din Moneasa. Pe scenă vor urca tineri soliști vocali din 10 județe pentru a interpreta o doină sau o baladă (solo) și un cântec de joc acompaniați de Orchestra „Rapsozii Zărandului” dirijată de cunoscutul taragotist Petrică Pașca. În partea a doua, spectatorii se vor bucura de prezența pe scena festivalului a îndrăgiților interpreți de muzică populară Tudor Furdui Iancu, Ovidiu Homorodean, Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Tiberiu Crişan, Aura Bonchiş și Voichiţa Suba.

image description0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !