Dublu eveniment la Colegiul National „Vasile Goldis”! Doi scriitori de renume vor fi prezenti!

De Corina Hutan
Dublu eveniment la Colegiul National „Vasile Goldis”! Doi scriitori de renume vor fi prezenti!
ARAD. Este vorba despre prezentarea, în premieră, a unui film documentar, și o dezbatere, care vor avea loc în cadrul unor conferinţe şi întâlniri cu personalităţi ale artei, organizate de prof. dr. Anca Giura şi prof. drd. Livia Nadiş.

Așadar, vineri, 17 octombrie, începând cu ora 11, când, la Arad, vor fi prezenți scriitorii timişoreni Daniel Vighi şi Viorel Marineasa, prilej perfect pentru o dezbatere antrenantă în Sala de Conferinţe a colegiului pe tema cărţii ,,Memorator pentru tanchişti’’, un volum scris de cei doi autori prieteni. „De asemenea, va fi prezentat elevilor, în premieră, un film documentar despre Contele Teleki, ocazie cu care vom aprofunda istoria pitorească a unei familii nobiliare cu o viaţă mai mult decât literară. Ne vom bucura de amintirile patinate şi dantelate ale castelelor arădene de mai ieri” – spune Anca Giura.
În filmul documentar ,,Pubi şi Fiameta’’ elevii îl vor descoperi pe ,,Eugene Teleki (Pubi), ultimul conte de Teleki (nepot al prim-ministrului Ungariei din perioada interbelică), cel care ştia cinci limbi străine, engleza, franceza, germana, maghiara, latina, „povestea în latină ca în română”, era din conţi scăpătaţi, veniţi din Ardeal, tatăl fusese mare entomolog. Soţia sa era fiica lui Alexandru Mocioni, om politic român, deputat în mai multe legislaturi în Camera Ungară a Parlamentul de la Budapesta, despre care Nicolae Iorga afirma că „este un român cu a cărui minte ne mândrim”, iar Vasile Pârvan îl considera ca fiind „cel mai mare binefăcător al românilor de peste munţi”. El deţinea castelul Mocioni-Teleki (azi sanatoriu de boli psihiatrice) din Căpâlnaş, comuna Birchiş, judeţul Arad. Comuniştii au naţionalizat castelul, inclusiv impozanta bibliotecă cu multe carţi legate luxos în piele. In anii ’50 un administrator pe nume Corlie, cu doar patru clase elementare, a decis să dea foc cărţilor.
Pubi trăia din mila ţăranilor, îi plăcea să trăiască la fel ca ţăranii, lucra şi ca muncitor drumar, avea o viaţă de hoinar. A murit prin 1980, într-o gară, plecat acolo ca și elefanţii să nu fie văzut când moare.’’( sursa www.cinemagia.ro)
Povestea efervescentă şi tragică a unui conte vagabond căsătorit cu o castelană Mocioni a fost aflată în condiţii cel puţin inedite de către Daniel Vighi, iar pe baza unei povestiri semnate de acesta s-a realizat filmul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !