Evaziune de peste 2 milioane de lei, la Arad!

De Diana Dutu
1Comentariu
Evaziune de peste 2 milioane de lei
Evaziune de peste 2 milioane de lei
A fost descoperită în urma unei inspecţii fiscale, la un agent economic a cărui principală activitate o constituie construcţia de clădiri.

2,3 milioane de lei. Aceasta e valoarea obligaţiilor fiscale pe care a evitat să le plătească statului un agent economic din municipiul Arad. El a făcut obiectul inspecţiei fiscale parţiale pentru verificarea modului de calculare, declarare şi achitare a impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată la bugetul general consolidat al statului, fiind selectată pe bază de analiză de risc. Perioada verificată a fost 27 septembrie 2012 – 31 decembrie 2014.
„În urma inspecţiei fiscale s-au stabilit următoarele obligaţii fiscale suplimentare: impozit pe profit 769.877 lei, taxă pe valoarea adăugată 1.092.583 lei, accesorii 474.982 lei. În total 2.337.442 lei” – precizează Călin Arusti, purtător de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad.

Neregulile, în detaliu

Societatea a înregistrat în evidenţele contabile 5 facturi, pe perioada 01.10.2012 – 31.03.2013, reprezentând venituri din prestări servicii, organele de inspecţie fiscală constatând lipsa acestora. Drept urmare, au procedat la estimarea bazei de impunere pentru facturile lipsă, în acest sens veniturile estimate fiind în sumă de 562.662 lei.
De asemenea, societatea nu a putut prezenta, pentru perioada verificată, costul lucrărilor executate şi serviciilor prestate pe fiecare lucrare în parte, care să cuprindă obligatoriu cheltuielile directe aferente producţiei şi anume materiale directe, servicii prestate şi alte cheltuieli directe de producţie, precum şi cota cheltuielilor indirecte de producţie. Totodată, s-a constatat faptul că nu toate situaţiile de lucrări întocmite pentru fiecare factură emisă au fost semnate şi ştampilate de către beneficiarii lucrărilor.
„Faţă de aceste aspecte, organele de inspecţie fiscală au procedat la redimensionarea bazei de impunere, stabilind impozit pe profit suplimentar în sumă de 769.877 lei şi accesorii aferente în sumă de 146.183 lei” – subliniază Călin Arusti.
Având în vedere deficienţele mai sus prezentate, organele de inspecţie fiscală au stabilit taxă pe valoarea adăugată suplimentară în sumă de 1.092.583 lei şi accesorii aferente în sumă de 328.799 lei.

Măsuri luate

Pentru sumele stabilite suplimentar s-a întocmit Decizia de impunere, urmând ca organele competente din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad să procedeze conform prevederilor legale. Pentru stabilirea cu rea credinţă a impozitelor, taxelor datorate bugetului general consolidat al statului şi pentru înregistrarea de cheltuieli fără a avea la bază operaţiuni reale sau înregistrarea altor operaţiuni fictive, organele de inspecţie fiscală au întocmit sesizarea penală.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor