Fara „lupi” la Boul Rosu

De Adriana Barbu
14Comentarii
Fara „lupi” la Boul Rosu
Consilierul liberal Ionel Ciupe ar fi dorit să amplaseze în sensul giratoriu din Piaţa Romană statuia „Lupoaica – Romulus şi Remus”.

Arad. O statuie nouă pentru Arad. Într-un spaţiu vast, care ar putea primi fără probleme un monument. Aceasta a fost ideea consilierului local Ionel Ciupe, dar mai nimeni, se pare, nu a agreat-o. Proiectul formulat de ales nu a trecut de CLM, la ultima şedinţă, pentru că nu primise nici măcar viza de legalitate. Ionel Ciupe le-a propus colegilor din CLM să voteze propunerea de elaborare a unui studiu de fezabilitate având ca obiect „Construirea şi amplasarea în Piaţa Romană (Boul Roşu) a Statuii Lupoaia – Romulus şi Remus”. Consilierul liberal şi-a explicat intenţia în motivaţie, indicând printre altele faptul că „în Municipiul Arad, chiar în zona centrală, există Bulevardul Decebal, care se intersectează cu Piaţa Romană (fosta Boul Roşu). Din Piaţa Romană se continuă, spre Aradul Nou, o altă importantă arteră rutieră a Municipiului Arad, denumită Calea Romanilor, care face legătura spre Timişoara cu cartierul Aradul Nou, prin podul istoric denumit Podul Traian. O altă arteră rutieră importantă care porneşte din Piaţa Romană (…) se numeşte Mucius Scaevola. Tot în imediata apropiere a Pieţei Romane se găseşte şi strada Dacilor. Nu întâmplător, în timp, autorităţile publice ale Aradului au dat aceste denumiri străzilor şi bulevardelor amintite mai sus”, ne spune Ionel Ciupe.

Şi pentru italieni

Şi plecând de aici, de la numele romane şi dacice ale străzilor, alesul trage concluzia că „semnificaţia originii noastre latine, rămasă profund în conştiinţa colectivă a arădenilor, în efortul municipalităţii arădene angajată în competiţie „Capitală culturală europeană – 2021” merită o semnificaţie vizuală, mai mult decât o plăcuţă stradală cu denumirea străzii sau a bulevardului respectiv”. Însă, alesul liberal nu se opreşte aici, ci pentru a-şi argumenta şi mai mult propunerea aminteşte că „există o evidenţă reală: în Municipiul Arad există deja formată o comunitate de italieni care îşi desfăşoară activitatea aici, aducând prin firmele lor plus valoare în municipiul Arad”.

Aducând toate aceste argumente, consilierul crede că se impune un studiu de fezabilitate care să stea la baza proiectului prin care propune amplasarea în sensul giratoriu din Piaţa Romană a monumentului „Lupoaica – Romulus şi Remus”, monument care, în viziunea aleşilor, exprimă latinitatea poporului român şi care este prezent în oraşe precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara. Ar fi, ca de final, potrivit alesului, şi un semn de preţuire şi de prietenie cu Italia.

Refuz de la Primărie

În pofida tuturor acestor explicaţii, aparatul de specialitate al Primăriei a refuzat să pună aviz pe proiectul liberalului, trimiţând actul în CLM fără aviz de specialitate. În raportul serviciului de specialitate al Primăriei se indică negru pe alb faptul că se consideră „inoportună amplasarea Statuii Lupoaica – Romulus şi Remus în sensul giratoriu din Piaţa Arenei, întrucât spaţiul verde a fost recent reamenajat cu gazon de iarbă şi instalaţie subterană de udare cu aspersiune”. În atare condiţii, proiectul a fost respins.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor