Filarmonica, la cota 1.600

De Adriana Barbu
4Comentarii
Greva rămâne printre opţiunile sindicaliştilor de la Filarmonică Foto: A.B.
Greva rămâne printre opţiunile sindicaliştilor de la Filarmonică Foto: A.B.
Peste 1.600 de persoane au semnat petiţia iniţiată de sindicaliştii de la Filarmonica de Stat Arad, care vor îndepărtarea grabnică a managerului Văcean de la conducerea instituţiei.

Arad. Peste 1.600 de semnături. Mai exact 1.634. Atâtea s-au strâns de când sindicaliştii de la Filarmonica de Stat Arad au iniţiat petiţia online „Salvaţi Filarmonica Arad”. La începutul lui decembrie, această petiţie a fost urcată pe site-ul petitieonline.com. De atunci, la Filarmonică a fost prea multă linişte grea, în condiţiile în care sindicaliştii au intrat în grevă generală. Au decis să o suspende pe 21 decembrie, pentru a fi alături de melomanii care aşteptau să audă din nou acorduri celebre, măcar de sărbători. Vor relua greva în ianuarie, dacă situaţia din cadrul acestei instituții de cultură nu va reveni la normal. Şi e greu de crezut că se va întâmpla aşa. Cât de riscant este demersul lor? Foarte riscant, în condiţiile în care acum se vorbeşte tot mai mult despre transformarea instituţiei într-una pe proiecte (caz în care artiştii de aici ar urma să nu mai aibă contract de muncă ci să fie plătiţi pe evenimente) iar greva ar fi un motiv suficient de intervenţii radicale. Dar, asupra acestui subiect delicat vom reveni cu detalii la începutul anului viitor.

Scopul petiţiei

Cert este că sindicaliştii de la Filarmonică nu sunt singurii nemulţumiţi de situaţia din această instituţie. Peste 1.600 de persoane s-au arătat de acord cu cele indicate în petiţia propusă de sindicalişti. Dezideratul acestora din urmă (Sindicatul Artiştilor Independenţi din Filarmonica Arad) este clar: eliminarea managerului Alin Văcean din ecuaţie. În expunerea de motive care însoţeşte petiţia se arată următoarele: „Filarmonica Arad a ajuns mult sub limita minimă de funcționare. Orchestra numără 37 de instrumentiști, iar corul 32 de artiști lirici. Managementul dezastruos, atitudinea impardonabilă a managerului față de angajați, față de presă și față de instituții interne și externe au contribuit la înrăutățirea situației și la declanșarea GREVEI GENERALE. Cerem îndepărtarea grabnică a managerului Alin VĂCEAN și readucerea Filarmonicii în rândul simbolurilor orașului”.

Iniţiatorii petiţiei cer: „Cei cărora le pasă de soarta culturii arădene sunt rugați să ne susțină cu semnături (pe http://www.petitieonline.com/salvati_filarmonica_arad) în speranța că vom atrage atenția autorităților pentru remedierea acestei situații catastrofale”.

Despre curaj şi dreptate

Peste 1.600 de semnături au indicat faptul că multora le pasă. Aşa cum am punctat şi la iniţierea acestei petiţii online, rămâne de văzut dacă aceste semnături vor schimba atitudinea autorităţilor, care în continuare tratează conflictul de la Filarmonica Arad cu analize şi comisii, însă fără curaj şi fără ca cineva să-şi asume o decizie clară.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor