Gheorghe Falcă, în conflict de interese

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
49Comentarii
Gheorghe Falcă, în conflict de interese
© Gheorghe Falcă
Agenţia Naţională de Integritate a depistat indicii care duc la concluzia că Gheorghe Falcă ar fi comis infracţiunea de conflict de interese.

Gheorghe Falcă este suspectat de comiterea infracţiunii de conflict de interese. Anunţul a fost făcut de Agenţia Naţională de Integritate care spune că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, Falcă ar fi săvârşit această infracţiune. Inspectorii de la ANI explică şi modul în care ar fi fost comisă fapta: „Falcă Gheorghe a semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială – Pro Arhitectura Arad SRL, societate în cadrul căreia persoana evaluată și soția sa dețin calitatea de asociați. De asemenea, soția persoanei evaluate deține și funcția de administrator la societatea comercială Pro Arhitectura Arad SRL. Cele 40 de acte materiale au fost semnate și aprobate de Falcă Gheorghe în calitate de primar al municipiului Arad, pe perioada mandatelor 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016”. Câţi bani ar fi încasat familia Falcă de la Pro Arhitectura? „În perioada evaluată, SC Pro Arhitectura Arad SRL a distribuit dividende în cuantum de 403.000 lei. Astfel, procedura de semnare și aprobare a documentelor sus-menționate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru Falcă Gheorghe, cât și pentru soția acestuia”, spun cei de la ANI.

Au sesizat procurorii

Inspectorii de la Integritate au trimis toate documentele către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmând ca procurorii de aici să continue cercetările cu privire la posibila săvârşire de către primarul Aradului a infracţiunii de conflict de interese. Ce riscă Gheorghe Falcă dacă va fi găsit vinovat? Răspunsul vine tot de la Agenţia Naţională de Integritate: „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

A fost informat

Inspectorii de la Integritate au anunţat că persoana evaluată, respectiv primarul Gheorghe Falcă, a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare.


UPDATE1. Reacţia lui Falcă

Primarul Gheorghe Falcă a vorbit despre decizia ANI, susţinând că nu ştie de această analiză. „Eu am mai fost cercetat de către ANI şi am primit răspunsuri favorabile, de aceea nu ştiu de această analiză. Firma este dinainte de a fi eu primar şi este aceeaşi firmă. Şi în 2005 am fost cercetat, şi în 2006 şi toate lucrurile au fost corecte. Sunt contracte private, nu sunt contracte ale Primăriei. Şi dumneavoastră dacă cereţi un Plan Urbanistic Zonal îl aprobă Consiliul Local, nu Primăria”, a declarat pentru Mediafax primarul Aradului.

UPDATE2. Falcă: „Sunt nevinovat”

Într-un comunicat de presă remis de PNL Arad, Gheorghe Falcă a ţinut să precizeze că el nu se face vinovat de acuzele aduse de inspectorii ANI. „Având în vedere comunicarea ANI cu privire la existența indiciilor privind un posibil conflict de interese, doresc să menționez faptul că dețin documentația necesară care îmi atestă nevinovăția. Agenția Națională de Integritate a desfăşurat controale periodice în cadrul Primăriei pe care o conduc şi nu au existat niciun fel de abateri de la lege”, a spus Falcă.49Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor