– Dle. Președinte, prin funcția pe care o dețineți, reprezentați interesele mediului de afaceri, care se află momentan în dilemă. A intrat sau nu România în criză?
– Această întrebare are un răspuns clar, evidențiat chiar de către datele furnizate de Institutul Național de Statistică, autoritatea acreditată pentru furnizarea informațiilor cu caracter economic. Potrivit acestora, România arată o scădere a PIB de 0,2% în trimestrul I 2014 comparativ cu trimestrul IV 2013, în condițiile în care la seria de date precedente era estimată o creștere de 0,2%. Economia României a scăzut și în trimestrul II 2014 comparativ cu trimestrul I 2014, înregistrând astfel două trimestre consecutive de scădere, conform datelor revizuite, ceea ce înseamnă recesiune tehnică.
– Mai exact, ce presupune termenul de recesiune tehnică?
– Recesiunea tehnică este un termen relativ nou intrat în limbajul economiștilor și nu toți agenții economici sunt familiarizați cu acestă exprimare.
Termenul de recesiune tehnică a fost introdus în limbajul curent al economiștilor în 1967, cand un economist american, Arthur Melvin Okun, ce îl consilia pe Lyndon Johnson, al 36-lea președinte al Statelor Unite (1963 – 1969), a caracterizat contracția economică timp de două trimestre la rând drept o recesiune tehnică.
Europa a preluat imediat termenul, cât și însemnătatea lui. Trebuie însă precizat că recesiunea tehnică nu este o recesiune economică. Mai mult decât atât, intrarea în recesiune tehnică nu presupune neaparat încheierea anului cu scădere economică. Însă nu este exclus.
Îngrijorător este faptul că sunt tot mai dese aceste recesiuni ceea ce arată instabilitate economică și lipsa unei strategi clare de termen mediu și lung.
– Cum va afecta această recesiune agenții economici?
– În principiu, efectele recesiuni tehnice pentru agenții economici nu se simt de pe o zi pe alta. Însă ceea ce mă îngrijorează este vulnerabilitatea economică la care asistăm. Dacă acest trend de scădere economică va continua să se mențină, efectele se vor putea simți prin costuri de împrumut mai mari pentru bănci și pentru stat.
Recesiunea, cu cât se va menține o perioadă mai îndelungată, cu atât va avea repercursiuni în majoritatea sectoarelor.
Din punct de vedere macroeconomic, o situație economică dificilă și instabilă implică locuri de muncă mai puține, deci mai puțini bani la bugetul de stat. Mai mult decât atât, credibilitatea României va fi pusă sub semnul întrebării și este posibil să fie afectată activitatea de export, care se va simți implicit și în venitul fiecăruia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!