Harta calităţii drumurilor arădene

De M.B.
10Comentarii
Harta calităţii drumurilor arădene
© Unul dintre drumurile județene aflate cu “roșu” pe hartă Foto: JA
Şoferii pot consulta starea drumurilor pe care vor să circule cu ajutorul unei hărţi online actualizate în fiecare zi.

Una dintre cele mai cunoscute organizaţii care monitorizează calitatea drumurilor din România, Asociaţia Pro Infrastructura, pune la dispoziţia şoferilor o hartă online, pe care sunt marcate toate drumurile şi starea în care se află acestea. Cele marcate cu albastru sunt considerate drumuri “excelente”, iar cele cu verde intră în categoria drumurilor “bune”. Dacă ne uităm însă pe harta judeţului Arad, observăm că puţine “linii” sunt trasate cu aceste culori, predominând portocaliu (calitate “intermediară”), roşu (drumuri “foarte rele”) şi violet (drumuri “oribile”).

Cele mai bune şosele

Cum era de aşteptat, autostrada este considerată cel mai bun drum care traversează judeţul, iar în categoria “albastru” mai intră doar DN 79 Arad – Oradea, drumul judeţean Arad-Curtici, DN 7 B Arad-Turnu şi DN 79 A Vărşand – Chişineu Criş – Ineu – Gurahonţ. Starea acestora este apreciată ca fiind “excelentă”, dar numai din punct de vedere al asfaltului. Nu este luată în considerare intensitatea traficului, care face ca circulaţia să se desfăşoare cu dificultate pe unele segmente ale acestor drumuri.

DN 7 Arad-Nădlac este marcat cu verde, fiind considerat bun, însă pe Valea Mureşului, începând din Vladimirescu şi până la limita cu judeţul Hunedoara, cei de la Pro Infrastructura îl retrogradează la starea “intermediară”, drumul fiind marcat cu portocaliu. Nici nu e de mirare, având în vedere miile de gropi apărute în această iarnă. De asemenea, DN 69 Arad – Timişoara este marcat cu verde, dar veştile bune se termină aici.

Harta roşie

Dacă mărim harta pentru a vedea regiuni din judeţ, observăm că predomină culorile portocaliu, roşu şi violet, ceea ce înseamnă că nu stăm foarte bine la calitatea infrastructurii rutiere. Bineînţeles, drumul judeţean Arad-Şiria este una dintre şoselele roşii de pe hartă, dar şi drumurile Sântana-Pâncota, Nădab-Seleuş, Măderat-Târnova, Bârsa-Hediş, Mişca-Berechiu, Neudorf – limită cu judeţul Timiş, toate acestea fiind drumuri administrate de Consiliul Judeţean.

Mai există segmente marcate cu roşu în tot judeţul, însă avem şi din categoria şoselelor “oribile”, marcate cu violet. Este vorba în special de drumuri comunale, dar cei de la Pro Infrastructura au colorat în violet şi unele drumuri judeţene, de exemplu Lipova-Şiştarovăţ. S-ar mai circula foarte greu între Buteni şi Cuied, Buteni şi Chisindia, pe drumul Târnova-Tauţ-Nadăş, pe drumurile care leagă Tauţ de Drauţ, Arăneag şi Agrişul Mare, pe Arad – Variaş – Iratoşu – Dorobanţi – Curtici, pe Sebiş-Beliu şi pe o serie de alte drumuri din zona deluroasă a judeţului.

Monitorizează infrastructura

Harta calităţii drumurilor din România este actualizată la fiecare 24 de ore, conform celor de la Pro Infrastructura, asociaţie cunoscută pentru că monitorizează calitatea infrastructurii din ţară şi ia adesea poziţie faţă de acţiunile autorităţilor din domeniu. De exemplu, asociaţia a postat recent, pe pagina sa de Facebook, “imagini cu puternic impact emoțional”, cum le-a numit, în care apare DN 76 Deva-Oradea în zona localității arădene Vârfurile. Şoseaua este comparată cu “un drum forestier din creierii munților sau un teatru de operațiuni militare”, din cauza miilor de gropi formate, care fac circulaţia aproape imposibilă.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor