Impozit la preţul pieţei, imposibil

De Simion Todoca
Impozit la preţul pieţei, imposibil
© Ioan Crişan; Gheorghe Feieş; Gheorghe Burdan Foto: JA
Primarii spun că ideea lui Cioloş, privind impozitarea imobilelor pe baza valorii de piaţă, este imposibil de aplicat.

Premierul Dacian Cioloş a declarat că impozitarea imobilelor nu ar mai trebui făcută pe baza amplasării zonale, ci în virtutea valorii de piaţă. Opinia primarilor pe care i-am contactat este că aşa ceva nu se poate realiza, din mai multe motive.

Ioan Crişan, primar Vladimirescu

„Probabil că o asemenea metodă ar fi bună, dacă ne gândim exclusiv la aportul la buget, dar proastă, dacă avem în vedere buzunarul cetăţeanului. Oricum, însă, după părerea mea, este o utopie. Cine stabileşte valoarea de piaţă, odată la cât timp, cine plăteşte experţii care stabilesc valoarea de piaţă? Mai degrabă, s-ar putea stabili o anumită valoare atunci când se dă autorizaţia de construcţie, iar pe baza acesteia să se stabilească impozitul”

Gheorghe Feieş, primar Sebiş

„Valoarea de piaţă se schimbă de pe o zi pe alta. Ce faci, schimbi de fiecare dată impozitul, sau, chiar dacă preţeurile se prăbuşesc, păstrezi impozitul stabilit când valoarea de piaţă a ajuns la cota maximă ? Cum să stabileşti ceva pe baza unui lucru nepalpabil ? Administraţiile locale ştiu exact care este situaţia, oricum impozitul nu este exclusiv pe seama zonei, acesta fiind doar unul dintre elementele luate în calcul”

Gheorghe Burdan, primar Chişineu Criş

„Tehnocratul Cioloş nu este ancorat în realitatea din România. Ca să stabileşti valoarea de piaţă trebuie să faci expertize, să plăteşti o groază de bani, mai mulţi decât ai aduna în plus de la cetăţeni. Sau, te pomeneşti că premierul vrea ca aceste expertize să fie plătite de către proprietari ! Pe scurt, nu văd cum ar putea fi implementată o asemenea metodă”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !