Inca o analiza pe cultura

De Simona Butaru
Primăria caută consultant FOTO: S.B.
Primăria caută consultant FOTO: S.B.
Primăria caută specialişti pentru realizarea de studii în vederea întocmirii Strategiei Culturale Arad 2014-2030.

ARAD. Primăria a anunțat intenția de a plăti pentru „Servicii de elaborare de studii pentru realizarea obiectivului de investiţii Strategia Culturală Arad 2014-2030. Suma pusă deoparte se ridică la 217.741,93 lei. Licitaţia va avea loc la finele acestei luni. Concret, acum se fac studii şi se stabilesc măsuri pe 10 ani, care vor sta la baza elaborării unei strategii culturale pe 16 ani.

„La nivel local, Strategia Culturală va ghida acţiunile şi planul de investiţii culturale al oraşului Arad pentru următoarea perioadă de 10 ani. Acest document va oferi o viziune coordonată şi coerentă asupra dezvoltării culturale de viitor, ceea ce va influenţa planificarea locală şi priorităţile de finanţare ale segmentului cultural”, se precizează în caietul de sarcini.

Concret, Primăria are nevoie de un plan în care cultura să fie „un parametru central” în comunitate, pentru renumele oraşului şi pentru creşterea economică.

Totul se va baza, conform documentaţiei de la licitaţie, pe „energia creativă şi viziunea artiştilor şi a producătorilor de cultură locali”. Artiştii vor fi „principalul pilon de dezvoltare culturală locală”.

Firma câştigătoare va face analize specifice tuturor subsectoarelor culturale locale (artele spectacolului, muzică, arte vizuale, producătorul de cultură, evenimente culturale, consumul cultural etc.); va avea sarcina de a enumera acţinile concrete care vor fi întreprinse şi termenele alocate şi va stabili un program de monitorizare şi evaluare a modului în care s-au îndeplinit obiectivele şi acțiunile concrete.

Consumatorii de cultură

Nu în ultimul rând, Primăria precizează clar că va trebui luat în considerare şi puctul de vedere al consumatorului de cultură. Câştigătorul licitaţiei va avea sarcina de a realiza o Analiză a Consumului Cultural.

Deja realizate

Primăria dispune deja de câteva documente pe această temă. Este vorba despre Strategia de Dezvoltare a Municipiului Arad 2007-2013/2014-2020, adoptată prin HCL nr. 26 din 28.02.2008, Strategia Culturală a Municipiului Arad 2009-2013, precum şi Arad – Maparea Resurselor Culturale (din decembrie 2013).

Capitală a Culturii

„Un capitol distinct al Strategiei Culturale se va referi în exclusivitate la demersul oraşului Arad de a candida la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Se vor analiza paşii necesari pentru atingerea acestui deziderat, se vor face recomandări specifice şi vor stabili liniile generale de acţiune pentru perioada 2014 – 2021. De asemenea, se va elabora o propunere specifică pentru programul cultural previzionat pentru anul 2021, în cazul în care Aradul va reuşi să câştige acest titlu. Se vor lua în calcul implicaţiile candidaturii, în diferitele etape ale acesteia, folosind constructiv această aspiraţie pentru revirimentul cultural local”. Se precizează în caietul de sarcini.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !