Sunteţi în faţa unui eveniment care marchează un moment împortant în viaţa şi creaţia d-voastră. Este vorba de expoziţia personală „Rădăcini”…
ELENA STOINESCU. Într-adevăr, această expoziţie personală de tapiserie, grafică şi obiecte textile este un moment important din viaţa şi creaţia mea. Sub genericul „Rădăcini”, lucrările reprezintă reflectări asupra trecutului, prezentului şi a devenirii.
De ce aţi ales aceste modalităţi (forme) de manifestare (exprimare) artistică?
STOINESCU: La Cluj am studiat arta decorativă atât în formele ei clasice de ev mediu şi modern, cât şi ţesăturile populare româneşti – izvor nesecat de inspiraţie. Fascinaţia scoarţelor ţărăneşti, a materialelor naturale m-au influenţat definitoriu în creaţie.
Aţi avut, de-a lungul anilor, expoziţii colective şi personale, atât în ţară cât şi în străinătate. Precizaţi câteva dintre cele de care vă aduceţi aminte cu mare bucurie.
STOINESCU: La expoziţia personală din Arad în anul 1983 am avut un moment plin de încărcătură emoţională şi forţă de a merge mai departe. Îmi amintesc cu emoţie de expoziţia colectivă a Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Arad, din anul 1988 de la Sala Dalles din Bucureşti, unde s-a dovedit întreaga forţă de creaţie şi coeziune de breaslă. Expoziţia de artă decorativă Artemission din Görlitz (Germania) din anul 2002 a fost o experienţă inedită, armonioasă şi tumultoasă prin unitate în diversitate. Dar amintiri frumoase am din foarte multe locuri…
Prin ce consideraţi că vă individualizaţi, ce dă notă aparte lucrărilor d-voastră?
STOINESCU: La început am urmat formele clasice ale artei parietale unidimensionale, iar pe parcurs am ieşit în spaţiul tridimensional – o experienţă monumentală inedită. Apoi, am abordat şi lucrări – obiecte textile, miniaturi -, folosind materiale diverse, încercând să le înnobilez.
Revenind la vernisajul de vineri: este o expoziţie aniversară, la o frumoasă vârstă. Ce mesaj doriţi să transmiteţi?
STOINESCU: Expoziţia ce va avea vernisajul vineri, 18 mai, la ora 18, se doreşte a fi şi una aniversară la împlinirea a 45 de ani de creaţie artistică şi 70 de viaţă, în care cu emoţie ies din atelier, dorind să ofer un moment de respiro în tumultul vieţii în care să ne regăsim sensibilitatea şi profunzimile sufletului.
Elena Stoinescu
• Născută la 12 februarie 1942 în localitatea Nădlac, judeţul Arad;
• Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj (promoţia 1967);
• Membră a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din anul 1968;
• A participat la expoziţii colective în ţară şi peste hotare
• A avut expoziţii personale la Arad, Timişoara, Poel, Viena, Berlin
Citiți principiile noastre de moderare aici!