Invazia castorilor în Luncă

De Valentin Goran
Reactualizat la:
2Comentarii
Invazia castorilor în Luncă
Invazia castorilor în Luncă
Castorii, dispăruţi parcă de pe teritoriul României în 1829, au fost redescoperiți de cercetătorii români în Lunca Mureșului.

O comoară neprețuită se ascunde în unele zone ale Parcului Natural Lunca Mureșului Arad, după mai bine 200 de ani de când s-a stabilit că aceasta a dispărut. Este vorba de brebul sau castorul european (Castor fiber), cel mai mare reprezentant european al acestor rozătoare (Rodentia). În urmă cu două secole, această specie era cel mai vânat animal pentru blană și carne. Ei bine, ultima atestare documentară a speciei pe raza județului nostru datează din anul 1824.

Dar situaţia s-a schimbat de curând. În acest moment, datorită implicării atât a administrației parcului cât și a biologului Gabriel Herlo, pe raza parcului numărul exemplarelor a ajuns la cel puţin 160, pe tronsonul râului Mureș din județul Arad și până la Cenad. Multe familii au migrat şi în Timiş. Primii castori, spune Gabriel Herlo, au fost eliberaţi pe Mureş în anul 2002, când au fost aduse 22 de exemplare din Germania. „De atunci, numărul familiilor de brebi (castor fiber – n.r.) a crescut, ajungând să recucerească toate teritoriile pe care le ocupau la începutul anilor 1800. Acum sperăm că, odată cu reapariţia brebilor, să nu ne confruntăm cu braconajul”, a declarat biologul din cadrul Parcului Natural Lunca Mureșului Arad.

Unde trăiesc castorii

Principala urmă pe care o lasă rozătoarele sunt copacii doborâţi, iar multe semne de acest fel sunt și pe o insulă aflată la 35 de kilometri de Arad, între Pecica şi Semlac, care a fost botezată, neoficial, “Insula castorilor”. Specialiştii consideră că acest loc, care are o suprafaţă de trei hectare, este una dintre zonele perfecte pentru dezvoltarea speciei, pentru că este izolat, accesul fiind posibil doar cu barca. De asemenea, habitate la fel sau chiar mai bune ca acesta sunt în multe alte locuri pe râul Mureș.

Prima apariție, în 2002

Prima introducere reușită a acestei specii s-a realizat în anul 1998 pe râul Olt. Deoarece a funcționat foarte bine, iar speciile eliberate s-au înmulțit, ulterior a urmat reintroducerea acestei specii și pe râul Mureș. După patru ani mai exact, în anul 2002, au fost reintroduse 22 de exemplare într-o zonă de câțiva kilometri în aval și amonte de Bârzava și Păuliș. Castorii au fost aduși din Germania și au fost eliberați într-un habitat studiat înainte și considerat extrem de favorabil pentru înmulțirea lui.
Această specie, protejată la nivel european, este practic o comoară pentru județul nostru alături de celelalte specii de păsări și animale care trăiesc în acest moment în Parcul Natural Lunca Mureșului, mai ales în zonele roșii, unde accesul oamenilor este restricționat.

Despre efort

Efortul pe care administrația Parcul Lunca Mureșului Arad îl depune constant pentru conservarea florei și faunei din rezervație au dat roade. Ele sunt justificate în primul rând pentru toate aceste specii, care trăiesc în județul nostru, și nu sunt puține. Dar îşi găsesc justificarea şi în arădenii, copii sau adulți, și în turiștii care vizitează acestă lume sălbatică parcă desprinsă dintr-un basm.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor