Judeţul Arad ar putea fi desfiinţat

De Alin Gherasim
32Comentarii
Judeţul Arad ar putea fi desfiinţat
Noul proiect de descentralizare propune desfiinţarea judeţelor, dar şi comasarea comunelor.

Noua reformă administrativă, gândită de această dată de Guvernul Cioloş, ar putea duce la desfiinţarea judeţului Arad. După ce Guvernul Ponta a gândit o descentralizare care să ducă la regionalizare, urmând ca judeţele să se grupeze în regiuni geografice, Cioloş a abandonat total ideea respectivă şi a venit cu o altă propunere pentru descentralizare. Iar aceasta este tranşantă: desfiinţarea celor 41 de judeţe ale ţării, eliminarea consiliilor judeţene şi fuziunea a 2-3 judeţe într-o unitate administrativă mai mare. În schimb, în vechile judeţe ar rămâne un oficiu prefectural.

„Regiuni administrative mai mici (între 15-18), create prin fuziunea a 2-3 județe pe baza unor criterii precum: fluxurile inter-județene economice și de forță de muncă, conexiuni de transport, populație și suprafață”, este propunerea lui Dacian Cioloş. În acest fel, spune prim-ministrul, vor fi reduse costurile cu angajaţii din administraţie. Mai ales, susţine premierul, că sunt mii de unităţi administrativ-teritoriale la nivelul întregii ţări, atât comune, cât şi oraşe, care nu îşi pot acoperi din veniturile proprii nici măcar cheltuielile de bază (salarii, utilităţi). Şi în acest sens a fost gândită o schimbare, una care ar putea înjumătăţi numărul comunelor din judeţul nostru. Pentru că, potrivit lui Cioloş, pe lângă descentralizare, se are în vedere şi comasarea comunelor care au sub 5.000 de locuitori. Aşadar, două comune vecine, una cu 3.000 de locuitori, alta cu 2.000 de locuitori, se vor uni sub cupola unei singure administraţii. Pentru moment, descentralizarea este la stadiul de idee. A treia idee din istoria recentă a ţării. Dacă va fi pusă în aplicare sau nu, doar timpul ne va spune.32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor