Judeţul, sub asediul omizilor

De Vasile Obsitos
19Comentarii
Judeţul, sub asediul omizilor
© FOTO: V.O.
Omizile au invadat livezile, grădinile şi parcurile din judeţ. Sunt cu miile, iar soluţiile împotriva lor par să nu aibă vreun efect.

Sunt mii şi au invadat livezi, grădini şi parcuri. Vorbim de omizile care au invadat Aradul, dar şi mai multe localităţi din judeţ. Localnicii sunt disperaţi. Dăunătorii le intră în case şi, chiar dacă adună zilnic găleţi întregi de omizi, strădania lor pare zădarnică. Toate primăriile au fost anunţate – cu mai bine de o lună în urmă – că urmează o invazie violentă, însă autorităţile locale au preferat să ignore avertismentul.
La Zimandu Nou, de exemplu, o localitate aflată la câţiva kilometri de Arad, nu e pom care să fi scăpat de omizi. Au devastat duzii, nucii, arbuştii, prunii plantaţi în stradă, iar apoi au intrat în grădinile oamenilor. Faţadele caselor de aici sunt pline de omizi, iar lupta cu ele pare din start pierdută. „S-a stropit o singură dată şi după aceea, din senin, au venit toate omizile astea şi ne-au invadat, dar nu ştiu de ce. Pomii sunt devastaţi de omizi. Aşa invazie nu a fost de foarte multă vreme, de mulţi ani. Parcă suntem în filme de groază aici, cu ele. Se urcă pe casă, pe pereţi… Groaznic”, a spus o localnică din Zimandu Nou.

Vina pe primărie

Nici grădinile şi livezile nu au scăpat neatinse. Omizile au devorat totul în cale, de la arbuşti ornamentali, mure, zmeură, la struguri şi pomi fructiferi. Localnicii dau vina pe primărie care nu a stropit împotriva dăunătorilor pomii aflaţi la şosea, în interiorul localităţii. De acolo, omizile au înaintat nestingherite spre curţile oamenilor. „Este un dezastru! Aşa ceva în viaţa mea nu am văzut. Într-o zi, de exemplu, o găleată de 10 litri plină cu omizi am adunat. Am vrut să o duc primarului să vadă dacă nu e în competenţa lor să stropească pomii. Eu am stropit cu trei feluri de soluţii, însă vin de peste tot, de pe nuc, de pe dud. Avem omizi în grădini…”, a descris situaţia o localnică.

Avertizare de la Inspecţia Fitosanitară

Inspecţia Fitosanitară Arad a avertizat, încă din 9 august, primăriile din tot judeţul să ia măsuri pentru a stopa invazia de omizi. Foarte puţine s-au apucat să stropească însă copacii de la şosea.
„Invazia se poate explica prin două cauze: prima cauză este cea climatică – din cauză că în ultimii ani iernile au fost blânde, recunoaştem că temperaturi sub zero grade aproape că nu am avut, şi a doua cauză este faptul că nu se mai fac tratamente. Noi am emis o avertizare în urmă cu aproximativ o lună către toate primăriile din judeţ. Cei care şi-au făcut tratamente nu au probleme, cei care nu… au ajuns în situaţia dată”, a explicat Florin Gornic, de la Inspecţia Fitosanitară Arad.

Doar miercuri

La Zimandu Nou, spre exemplu, abia miercuri, primarul va cere consilierilor locali fonduri pentru a demara o campanie de stropire masivă. S-ar putea însă să fie prea târziu pentru că omizile sunt deja cu miile.

Specialiştii avertizează că omizile sunt dăunătoare nu doar pentru plante şi copaci, ci şi pentru om. Pot provoca alergii cumplite, aşa că e necesară combaterea lor imediată19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor