Laboratorul spitalului, o „gaură neagră”

De Alin Gherasim
4Comentarii
Laboratorul spitalului, o „gaură neagră”
Strategia pe sănătate arată că laboratorul Spitalului Judeţean provoacă anual pierderi uriaşe.

Laboratorul Spitalului Judeţean Arad este o „gaură neagră” din punct de vedere al fondurilor pe care le înghite. Strategia pe sănătate a Spitalului Judeţean Arad arată faptul că, în perioada 2012-2014, la laboratorul unităţii medicale „se folosesc sisteme închise, ceea ce înseamnă condiționare în ceea ce privește reactivii utilizați pe aceste sisteme, adică se pot utiliza doar reactivii producătorului de aparatură, se folosesc reactivi de calitate, dar cu preț ridicat, nu există relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, costurile cu reactivii sunt mai mari decât media pe piață cu valori cuprinse între 40 la sută şi 100 la sută”.
Veştile sunt dintre cele mai proaste, dacă este să ne luăm după concluziile strategiei, dar specialiştii vin şi cu anumite soluţii. „Costurile cu reactivii pot fi micșorate cu cel puțin 30 la sută pe an, ceea ce înseamnă 832.808 lei (185.069 euro) pe an. Soluţiile pentru atingerea acestui obiectiv ar fi schimbarea sistemelor închise din biochimie cu sisteme deschise sau alegerea de sisteme închise mai puțin costisitoare. Sistemele deschise vă oferă posibilitatea de a alege reactivii în funcție de raportul calitate – preț. Determinarea HbA1c (hemoglobină glicată, un parametru folosit foarte frecvent pentru pacienți diabetici ) pe un alt sistem. Costurile în sistemul actual sunt cu 80 la sută mai mari decât costurile medii pe piață”, se arată în strategie.
„Reducerea costurilor cu minim 30 la sută în compartimentul biochimie înseamnă 308.903 lei (68.645 euro) pe an. Schimbarea aparatului pentru imunologie, menținând valoarea calitativă a rezultatelor, dar diminuând considerabil costurile. Costurile cu reactivii pe fiecare analiză la nivelul anului 2014 sunt cu 50 – 100 la sută mai mari decât media pieţei”, se mai spune în document.
Cei care au întocmit strategia pe sănătate a Spitalului Judeţean vin şi cu alte măsuri care ar scădea foarte mult pierderile de la laboratorul unităţii medicale. „Subcontractarea analizelor din compartimentul de imunologie cu randamente mai mici de 60%. Schimbarea furnizorilor sau renegocierea cu furnizorii existenți. Reducerea costurilor cu minim 30%, fără a renunța la calitate, este posibilă relaționând cu alți furnizori existenți pe piață. Obținerea relației contractuale cu CAS pe domeniul de investigații de laborator. Aceasta va aduce o creştere a randamentelor pe aparate, ceea ce implicit înseamnă reducerea costurilor”, sunt sfaturile celor care au analizat situaţia spitalului.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor