Leac la masele in Judetean

De Alin Gherasim
6Comentarii
Leac la masele in Judetean
Cabinetul de Urgenţe Stomatologice a tratat în primele trei luni ale acestui an sute de arădeni.

ARAD. Am scris de nenumărate ori despre cabinetul de stomatologie deschis în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Arad. Acesta era anunţat un succes încă dinaintea deschiderii lui. Iar cifrele recente tind să dea dreptate celor care declarau că un astfel de cabinet este necesar în Arad, în incinta Spitalului Judeţean. După primele trei luni de funcţionare medicii care lucrează în regim non-stop au primit peste 430 de pacienţi. „Cabinetul s-a deschis din data de 1 ianuarie, de la ora 8:00. De atunci pragul ne-a fost trecut de sute pacienţi cu urgenţe stomatologice”, ne-a spus Iustin Olariu, medic stomatolog în cadrul cabinetului de Urgenţe Stomatologice. Ce se tratează în acest nou cabinet? Strict urgenţele stomatologice. „Vorbim aici de abcese dentare, de pansamente calmante, drenaje şi extracţii”, explică Iustin Olariu. În schimb, în noul cabinet nu se realizează lucrări dentare.
Acesta este, însă, un lucru pe care nu par să îl înţeleagă locuitorii judeţului nostru. „Am avut pacienţi care au venit la Urgenţe Stomatologice să le facem reabilitări dentare. Le-am explicat faptul că la acest cabinet sunt tratate strict urgenţele care se referă la durere, hemoragie sau fracturi”, mai spune stomatologul de la Spitalul Judeţean. În ajutorul cabinetului vine şi un aparat de radiologie dentară. Aşadar, pacienţii care au urgenţe stomatologice nu sunt puşi pe drumuri, nu sunt trimişi spre alte cabinete pentru a face radiologiile.
Fluxul de pacienţi este încă destul de redus, chiar dacă sute de arădeni au trecut pragul cabinetului de urgenţe stomatologice de la deschiderea lui.
„Lumea nu prea ştie încă de noi. Cei mai mulţi dintre pacienţi au aflat despre acest nou cabinet de pe internet sau din vorbă în vorbă. Uneori, când au dureri foarte mari, se prezintă la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean, iar colegii noştri de acolo îi îndrumă spre cabinetul de urgenţe stomatologice, spre noi”, spune Iustin Olariu.

Non-stop şi gratuit

Cabinetul de urgenţe stomatologice din cadrul Spitalului Judeţean este situat pe strada Andrenyi Karoly, în imediara apropiere a ambulatoriului, cunoscut şi sub denumirea de policlinică. Medicii stomatologi au program non-stop la acest nou cabinet. În plus, ţinând cont că Ministerul Sănătăţii susţine financiar activitatea cabinetului, totul este gratuit: consultul, materialele, manopera. „Oamenii nu trebuie să plătească absolut nimic dacă vin la cabinetul nostru. Ei sunt trataţi gratuit, la fel cum tratamentul este gratuit şi la Unitatea de Primire Urgenţe. Practic, este vorba tot despre o urgenţă, dar una stomatologică. Însă vreau să precizez încă o dată că numai urgenţele sunt tratate la noi”, a explicat Olariu.

 

Standarde înalte

Realizarea noului cabinet de urgenţe stomatologice a fost finanţată de Consiliul Judeţean Arad. 200.000 de lei a costat amenajarea spaţiului şi dotarea cu aparatura medicală necesară. Cabinetul este realizat la standarde europene şi este deservit de şase medici stomatologi care asigură un orar de funcţionare în regim de permanenţă.

Taguri: , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor