Lecția de gramatică a săptămânii: Atunci când urechea ne joacă feste

Reactualizat la:
1Comentariu
Lecția de gramatică a săptămânii: Atunci când urechea ne joacă feste

Profesorul Cristian Miclean de la Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad continuă seria lecțiilor de gramatică pe site-ul www.aradon.ro. Astăzi, despre greșelile de scriere făcute din cauza unei pronunții greșite a cuvintelor.

Numărul mare de elemente de care dispune limba și relațiile care se stabilesc între acestea presupun existența unor reguli stricte. Necunoașterea sau ignorarea unor reguli elementare duce la greșeli de exprimare. Dintre cauze, pot fi amintite unele de natură fonetică, altele care țin de vocabular, dar și de nerecunoașterea părților de vorbire și a caracteristicilor acestora. În următoarele articole vom ilustra câteva dintre aceste tipuri de abateri.

Din punct de vedere fonetic, influența pronunției asupra scrisului duce la o serie de greșeli care se manifestă prin confuzii între sunete ori prin apariția sau eliminarea unor sunete din corpul fonetic al cuvântului.

Adecvat, batjocură, frecvent, optimist, secvență, a vopsi, nu adegvat, badjocură, fregvent, obtimist, segvență, a vobsi

Contextul fonetic poate duce la modificarea unor sunete. Altfel spus, prezenţa unui sunet poate influenţa un alt sunet din vecinătate şi, în acest mod, apare o diferenţă între ceea ce spunem şi ceea ce scriem. Pentru că nu se mai citește, contactul cu cuvântul scris, îngrijit, editat este tot mai rar și, uneori, se scrie după ureche. Astfel, unele consoane sunt transcrise greșit: c prin g, t prin d, p prin b, adică o consoană surdă este înlocuită cu o consoană sonoră. Vom scrie cu c, nu cu g: „M-a ajutat să am un comportament adecvat.”; „Întârzie frecvent.”; „Îi plăcea prima secvență din acel film.”. Scriem t, nu d, p, nu b: „Oamenii au fost batjocoriți.”; „Fii optimist!”; „Gardul tocmai fusese vopsit.”.

Cafea, opinia, patinoar, soare, teatru, nu cafia, opinea, patinuar, suare, tiatru

Nici în cazul vocalelor sau a grupurilor de sunete situația nu este foarte bună. Frecvent auzim sau citim forme ca: abea, cafia,, cuafor, duminecă, ieșia, opinea, patinuar, suare, sublinează etc. În unele cuvinte, diftongii ea și oa sunt transcriși prin ia sau ua (teatru, scris tiatru sau patinoar, scris patinuar). În alte situații, ia este înlocuit cu ea (abia, scris abea). Sunt corecte formele evidențiate din enunțurile: ,,Abia aştept să ajung acasă.”; „Dimineața bea numai o cafea.”; ,,S-a deschis un nou coafor.”; ,,Duminica ieşea şi el în oraş.”; „Opinia mea este că a greșit.”; „Mergem la patinoar.”; „Profităm cât e soare.”; ,,Subliniază numai verbele!”; „Mâine avem bilete la teatru.”.

Prezența sau absența unor sunete din corpul fonetic al unui cuvânt poate avea și alte cauze, pe lângă cele fonetice: necunoașterea cuvântului de origine sau analogii greșite.

Complet, nu complect

Greșeala apare, probabil, fiindcă vorbitorul are în minte alte adjective care se termină în ct, cum ar fi corect, direct și face o analogie greșită cu acestea. În ce priveşte adjectivul discutat, nu este corectă forma complect, ci complet, ca în enunţul „Efectivul este acum complet.”

Delincvent, genuflexiune, repercusiune, nu delicvent, genoflexiune, repercursiune

În cazul cuvintelor de mai sus, formele greșite se explică şi prin ignorarea faptului că sunt neologisme și, prin urmare, nu se cunoaște cuvântul de origine. Iată formele corecte: „Cu toții erau de acord că aveau de-a face cu un delincvent.”; „A făcut doar câteva genuflexiuni.”; „Incendiul e o repercusiune a neglijenței voastre.”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor