Lege ciudata pentru permisul de moped

De Alin Gherasim
3Comentarii
Lege ciudata pentru permisul de moped
Mai mulţi arădeni care vor să devină mopedişti cu acte în regulă s-au lovit de o legislaţie cam bizară.

ARAD. Deşi trebuia să facă lumină în problema mopedelor şi a conducătorilor de mopede, legislaţia şi normele de aplicare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehiculul mai sus menţionat pare foarte ciudată. Un grup de cursanţi care vor să obţină permisul de conducere pentru moped şi care urmează cursurile unei şcoli de şoferi din Arad ne-a contactat la redacţie pentru a sesiza anumite anomalii care au fost întâlnite în legislaţie. „Am cumpărat cărţile de legislaţie pentru obţinerea permisului de conducere pentru moped, am învăţat tot din fir în păr, dar simulările de examen ne-au băgat total în ceaţă. În momentul în care am dat teste de verificare la şcoală, teste aprobate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, am căzut la mai multe dintre ele. şi asta nu pentru că nu cunoşteam legislaţia în ceea ce priveşte circulaţia mopedelor, ci pentru că printre întrebările apărute la simulările de examen apar unele care se referă la circulaţia pe… autostradă”, a prezentat, pe scurt, povestea unul dintre reprezentanţii grupului cu pricina.

Omul, ajuns la o respectabilă vârstă de 65 de ani, ne-a mai explicat și faptul că, potrivit legii în vigoare, mopedele nici măcar nu au voie să circule pe autostradă.

„În primă fază, am crezut că poate am omis capitole din legislația referitoare la circulația mopedelor. Am recitit cursurile și cărțile de specialitate, dar nicăieri nu există nici măcar o singură informație referitoare la circulația mopedelor pe autostradă. În schimb, în testele de verificare au fost descoperite nenumărate întrebări care se referă la circulația pe șoselele de mare viteză”, ne spune arădeanul prins între ciocan și nicovală. Practic, cursanții care vor să obțină permis pentru conducerea mopedelor primesc întrebări care nici măcar nu se află în curicula pentru examen. „Am încercat să aflu și părerea altor persoane, am mers chiar pe la partidele politice ale căror reprezentanți au întocmit legea respectivă, însă toată lumea a ridicat din umeri. Singurii care au recunoscut faptul că legea a fost prost întocmită au fost reprezentanții partidelor politice care se află în prezent în Opoziție. Aceștia ne-au spus că doar o modificare a legii în vigoare poate face puțină ordine în această problemă”, a mai declarat cursantul de 65 de ani.

 

Legislație universală

Cu toate că legea mopedelor este cam bizară, logic vorbind, cei care o predau susțin că așa trebuie învățată. „Legislația rutieră este comună pentru toate mijloacele de transport, inclusiv pentru mopede. Chiar dacă mopedul nu are voie să circule pe autostradă, cursanții trebuie să învețe și legislația rutieră specifică autostrăzilor”, a specificat instructorul auto Mircea Toderici.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor