Lovitură de teatru la conducerea Companiei de Apă

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
18Comentarii
Lovitură de teatru la conducerea Companiei de Apă
După o perioadă lungă de tăcere, Prefectura a intrat „în joc” şi anunţă că, dacă se schimbă directorii de la Apă, pierdem proiectul european.

Se pare că demiterea celor şapte directori ai Companiei de Apă Arad (CAA) şi modificarea sistemului de administrare a societăţii este foarte greu de îndeplinit. După ce, de două luni de zile, Prefectura nu a luat nicio atitudine în războiul dus de Consiliul Judeţean Arad (CJA) cu tabăra şefilor de la CAA, acum a trimis un comunicat prin care anunţă că debarcarea şefilor de la Compania de Apă ar putea însemna pierderea proiectului care se referă la masterplanul de apă şi canalizare care este implementat la nivelul judeţului Arad din anul 2011 încoace, implicit pierderea a peste 120 de milioane de euro.

Reprezentanţii Prefecturii Arad au trimis un comunicat de presă în care anunţă că, în baza unei adrese primite de la Ministerul Fondurilor Europene, schimbarea statului de administrare al CAA ar putea însemna pierderea banilor europeni. „Concluziile formulate de directorul general al Direcției Programe Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene sunt fără echivoc: aplicarea hotărârii 299/2015 a Consiliului Județean (n.r. hotărârea care se referă la modificarea sistemului de administrare la Compania de Apă) poate duce la declararea ca neeligibil a întregului proiect privind extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Arad, însemnând că se vor pierde toți banii europeni aferenți proiectului. Am speranța că factorii decidenți vor lua măsurile necesare pentru revocarea acestei hotărâri care, iată, poate bloca un proiect european major al județului Arad, cu derulare multianuală, al cărui beneficii au fost explicate în repetate rânduri chiar de cei responsabili să îl pună în aplicare”, a declarat prefectul județului Arad, Cosmin Pribac. Aşadar, prefectul îi atenţionează pe cei de la CJA să nu pună în aplicare hotărârea din 22 decembrie 2016 prin care se doreşte schimbarea sistemului de administrare a CAA şi concedierea celor şapte directori.

Ce spune adresa

Imediat după adoptarea hotărârii CJA privind Compania de Apă, atât compania, cât şi Prefectura au trimis adrese către Ministerul Fondurilor Europene, adrese în care i-au „pârât” pe cei din Consiliul Judeţean şi intenţia lor de schimbare. Reprezentanţii ministerului au trimis, recent, un răspuns la adresele trimise dinspre Arad. Iar în acest răspuns se specifică faptul că „punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Județean conduce la încălcarea prevederilor contractului de finanțare prin nerespectarea obligației de a nu aduce atingere condițiilor instituționale inițiale din Aplicația de finanțare și, totodată, poate conduce la declararea ca neeligibil a întreg proiectului major aprobat la nivelul județului Arad, cu rezilierea pe cale de consecință a contractului de finanțare și recuperarea integrală a fondurilor nerambursabile acordate”.

Şi paradoxul

Problema Companiei de Apă este foarte ciudată. Deşi CJA este acţionarul majoritar al societăţii, având peste 90 la sută din acţiuni, nu poate schimba şefii companiei. Asta chiar dacă, prin documente, s-a demonstrat faptul că managementul este tot mai defectuos, iar profitul Companiei de Apă a scăzut dramatic în ultimii ani. Aşadar, cel mai probabil, vom rămâne cu aceeaşi „armată” de directori în fruntea CAA, directori plătiţi lunar cu 2.000-3.000 de euro.18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor