Lucrările la pasaj, blocate de câteva luni!

De M.B.
6Comentarii
Lucrările la pasaj, blocate de câteva luni!
Pentru că proprietarii terenurilor continuă să blocheze accesul muncitorilor, doar 10% din lucrări au fost executate şi este inevitabilă amânarea inaugurării.

ARAD. Speranţe tot mai mici pentru finalizarea pasajului de pe centură chiar şi la finele anului viitor. De câteva luni, pe şantierul de la capătul străzii Şiriei nu se mai lucrează deloc, pentru că proprietarii terenurilor din zonă se opun în continuare relocării reţelelor de electricitate.

10% executat

Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara, Cristian Ispravnic, afirmă că blocajul provocat de proprietarii terenurilor nu mai permite constructorului să continue lucrările la pasaj, pentru că muncitorii nu mai au front de lucru. Astfel, cu patru luni înainte de termenul oficial de finalizare a construcţiei, doar 10% din lucrările contractate de antreprenor au putut fi executate, fiind inevitabilă o amânare a inaugurării cu cel puţin şase luni.

Refuză accesul muncitorilor

Problemele întâmpinate în finalizarea investiţiei se referă la mutarea liniilor de medie şi înaltă tensiune LEA20kW şi LEA110kW. E-Distribuţie Banat încearcă fără succes, de luni de zile, să obţină dreptul de uz şi servitute de la proprietarii terenurilor traversate de şapte linii electrice. „Către proprietarii terenurilor în cauză au fost înaintate documentaţiile aferente în ceea ce priveşte dreptul de uz şi servitute de către antreprenor, Implenia Baugessellschaft m.b.H – Sucursala Voluntari, mandatat de DRDP Timişoara pentru obţinerea acordurilor de la aceştia. În privinţa liniei de medie tensiune LEA20kW, a fost obţinut acordul a trei proprietari din opt, iar în cazul liniei de înaltă tensiune LEA110kW, a fost obţinut acordul unui singur proprietar din 21”, declară Cristian Ispravnic.

Au promis verbal

În urma mai multor întâlniri cu proprietarii, antreprenorul lucrărilor ar fi primit de la aceştia promisiuni verbale că vor acorda dreptul de uz şi servitute. Au rămas doar vorbele, pentru că nu au transmis actele până în prezent. „Alţii au refuzat categoric, verbal, acordarea dreptului de uz şi servitute în favoarea E-Distribuţie Banat. Antreprenorul nu poate continua lucrarea până la mutarea liniilor de înaltă şi medie tensiune. Această mutare este blocată în condiţiile în care liniile de transport a energiei electrice traversează deja acele proprietăţi”, a mai declarat Cristian Ispravnic.

Nemulţumirile

Proprietarii terenurilor din zona viitorului pasaj au fost deja expropriaţi, însă chiar dacă anumite suprafeţe au fost preluate de stat pentru amplasarea instalaţiilor electrice, fără acordul notarial cu privire la dreptul de uz şi servitute, muncitorii nu pot traversa suprafeţele care au rămas în proprietate privată şi nici nu pot desfăşura lucrări pe acestea.

Proprietarii sunt nemulţumiţi de sumele primite în urma exproprierilor şi consideră că instalaţiile care ar fi amplasate în mijlocul suprafeţelor pe care le mai deţin vor scădea valoarea terenurilor.

Poate în 2021?

Licitaţia pentru construirea pasajului peste calea ferată de la marginea cartierului Micălaca fusese lansată în 2017, investiţia fiind de peste 25 de milioane de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în aprilie 2018, însă echipele au ajuns pe şantier abia în toamnă. Peste iarnă nu prea s-a lucrat, ci abia în primăvara acestui an s-au văzut muncitorii pe şantier. Astfel, lucrările au început cu amânarea termenului de finalizare, care iniţial fusese prevăzut pentru finele anului 2019. Noul termen oficial este 14 februarie 2020, însă conducerea DRDP Timişoara a anunţat încă din luna iulie că şi acesta va fi prelungit cu cel puţin şase luni, din cauza problemelor apărute. Chiar dacă lucrările ar fi reluate acum, ceea ce este aproape imposibil de realizat, sezonul rece nu va permite să se facă mare lucru, astfel că cel mai probabil nu vom avea al doilea pasaj de pe centură nici la finele anului viitor, ci mai curând în 2021. JA-M.B.

Taguri: , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor