Lucrezi in servicii si industrie? Ai salariu mai mare!

De Andreea Pintea
Lucrezi in servicii si industrie? Ai salariu mai mare!
ARAD. Forţa de muncă din judeţ este din ce în ce mai apreciată şi bine-plătită de către angajatori. Direcţia Judeţeană pentru Statistică Arad confirmă, prin ultimul raport, că pe parcursul anului 2012 salariaţii arădeni s-au bucurat de creşteri salariale constante, ajungând ca la final de an salariul mediu net să fie mai mare cu peste 12 procente decât cel înregistrat în prima lună din 2012.

Apogeul, în mijlocul verii

Costul forţei de muncă din judeţ a crescut treptat, treptat în fiecare lună, cu câţiva zeci de lei, până când în luna iulie s-a atins apogeul. Un arădean primea în medie 1.484 de lei pentru munca prestată, cei mai bine-plătiţi fiind angajaţii din sectorul serviciilor. Dacă la început de an, în ianuarie, un arădean din servicii era recompensat cu 1.205 lei – salariu net, în iulie acelaşi angajat primea 1.559 lei! Acesta fiind şi recordul anului 2012 în materie de plată în mână a unui salariat.

Luna iulie a fost una cu câştiguri mari şi pentru cei care activează în industrie şi consturcţii. Arădenii au reuşit să fie plătiţi cu 1.458 de lei pentru munca prestată, însă surprinzător în industrie şi construcţii lunile noiembrie şi decembrie au fost cele ce le-au adus salariaţiilor cele mai mari venituri. Chiar dacă, în teorie, lunile de iarnă sunt considerate luni moarte în construcţii, societăţile arădene şi-au recompensat salariaţii cu salarii medii de 1.520 de lei.

Sărăcie în agricultură

Cea de a treia categorie de salariaţi – cei din agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit -, este cea mai defavorizată din punct de vedere financiar. Anul 2012 a fost unul sărac pentru angajaţii din acest sector, una dintre cauze fiind şi anul agricol nefast. Astfel, forţa de muncă din agricultură a fost mai puţin costisitoare la final de 2012 decât la final de 2011, salariaţii primind cu peste 100 de lei mai puţin! Cea mai bună lună din acest punct de vedere a fost luna noiembrie, când un salariat din agricultură a primit un salariu net de 1.120 lei.

Evoluţie în ultimul trimestru

În ultimul trimestru al anului trecut, salariul arădenilor a crescut cu 74 de lei. Procentual, în perioada octombrie – decembrie, salariaţii au încasat cu 5,41% mai mult. Speranţa angajaţiilor este ca şi în 2013 să se păstreze această tendinţă ascendentă.

Nu dai amenzi, nu ai salariu ! 

Fara salariu de sase luni0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !