Lupta castigata de curticeni

De Alin Gherasim
6Comentarii
Arădenii din perimetrul EX-Curtici au protestat împotriva gazelor FOTO: A.G.
Arădenii din perimetrul EX-Curtici au protestat împotriva gazelor FOTO: A.G.
O companie care trebuia să execute prospecţiuni şi în perimetrul EX-6 Curtici a abandonat proiectul.

ARAD. Veste bună pentru cetăţenii din perimetrul EX-6 Curtici. Reprezentanţii companiei maghiare Acoustic Geophysical Services, o companie care, alături de Panfora, trebuia să se ocupe de prospecţiuni ale terenurilor în vederea exploatării gazelor de şist, a abandonat proiectul. Reprezentanţii companiei respective şi-au adunat lucrurile, şi-au închis biroul în care funcţionau şi au trecut graniţa spre vest, în Ungaria, întorcându-se acasă. Toate acestea după ce nu au reuşit să primească autorizările necesare pentru a efectua prospecţiunile pentru posibila exploatare a gazelor de şist.

Primarii din perimetrul de pe raza judeţului Arad au făcut front comun împotriva exploatării gazelor de şist, au fost emise hotărâri de consilii locale care interziceau explorarea şi exploatarea acelor gaze şi au participat activ la toate protestele organizate împotriva exploatărilor. Edilii localităţilor au anunţat că ar fi de acord cu exploatarea petrolului şi a gazelor naturale convenţionale, dar nu vor să rişte sănătatea oamenilor ce ar putea fi pusă în pericol odată cu exploatarea gazelor de şist.

Cum firma de prospecţiuni avea nevoie de diferite aprobări şi avize de la primăriile din perimetru şi cum administraţiile au refuzat să elibereze aceste acte, reprezentanţii companiei s-au văzut puşi în imposibilitatea de a efectua prospecţiunile necesare. Ca atare, s-a renunţat la contract, iar firma şi-a închis biroul pe care îl avea deschis în judeţul Bihor.

Panfora rezistă

În schimb, maghiarii de la Panfora sunt încă pe poziţii şi nu au renunţat la ideea de a intra pe terenurile oamenilor aflaţi în perimetrul de explorare. Cu toate că, în ultima perioadă, nu au mai efectuat acţiuni care să denote faptul că vor să înceapă explorările, cei de la Panfora continuă să împartă pliante informative prin care anunţă populaţia că nu se doreşte exploatarea gazelor de şist în perimetrul curticean, ci doar exploatarea gazelor naturale convenţionale.

Următorul pas

Rămâne de văzut care va fi următorul pas pe care cei de la Panfora îl vor face.

Taguri: , , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor