Mai puţine cereri la APIA

De Diana Dutu
Pentru un plus de calitate în agricultură
Pentru un plus de calitate în agricultură
În acest an, s-au depus cu 919 mai puţine solicitări de plată pentru o suprafaţă cu 17.097,46 hectare mai mică faţă de 2014.

Numărul cererilor de plată depuse la APIA Arad în acest an este cu 919 mai mic faţă de anul trecut (23.643 în 2014; 22.724 în 2015). Şi suprafaţa solicitată este, implicit, mai mică: 336.807,83 ha în 2015 faţă de 353.905,29 ha în 2014. Campania de depunere a cererilor de plată SAPS a debutat în acest an la începutul lunii aprilie şi s-a finalizat la 15 iunie 2015, fiind prelungită corespunzător cu 25 de zile calendaristice în care cererile au fost supuse unor penalizări de 1% pe zi lucrătoare, până la data de 10 iulie 2015. Campania s-a desfăşurat sub semnul unor modificări legislative care au fost adoptate pe parcurs.

Cauzele diferenţei

„Până la data expirării termenului de depunere a cererilor unice de plată, în judeţul Arad s-au preluat 96,1% din totalul cererilor depuse în anul 2014, pentru 96,33% din suprafaţa declarată în anul precedent” – se arată într-o informare a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad.
Diferenţa se datorează următoarelor cauze: lipsa actelor doveditoare a dreptului de utilizare a terenului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare; existenţa unei cereri unice, atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel zootehnic, cumulându-se exploataţiile pe o singură cerere, acolo unde în anul anterior s-au depus cereri separate pentru sectorul vegetal şi cel zootehnic de către membri ai aceleiaşi exploataţii.

Dificultăţi

În ceea ce priveşte dificultăţile întâmpinate în campania 2015 de depunere a cererii unice de paltă, în informarea APIA Arad sunt semnalate următoarele aspecte: *îngreunarea şi întârzierea procesului de preluare a cererilor unice de plată din cauzadificultăţilor avute de primării în emiterea adeverinţelor cu suprafaţa de teren aflată în utilizarea fermierului; *nerespectarea de către fermieri a programărilor făcute de către funcţionarii APIA, fapt care a determinat aglomerări în ultimele zile de depunere fără penalizări sau depunerea cu penalizări de 1%/ zi lucrătoare pentru depunerea cererii după data de 15 iunie; *lipsa planurilor cadastrale, care duce la poziţionarea greşită a parcelelor, bazată doar pe afirmaţia fermierului, ceea ce determină un număr mare de suprapuneri şi o îngreunare a controlului administrativ, respectiv a autorizării la plată a cererilor; *modificările legislative intervenite în perioada de depunere a cererii unice, care au îngrădit iniţial eligibilitatea, dar care au fost adaptate astfel încât toate categoriile de fermieri să poată beneficia de subvenţie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !