Mana de fier pentru creditul BERD

De Simona Butaru
Reactualizat la:
Pune bani deoparte FOTO: JA
Pune bani deoparte FOTO: JA

Primăria este pusă de BERD să garanteze, în orice moment, că dispune de banii pentru plata ratelor la creditul luat.

ARAD. După constituirea ipotecii pe veniturile Primăriei, acum se fac alţi paşi pentru a putea ridica banii împrumutaţi de la BERD. Consiliul Local Municipal este pus în situţia de a oferi garanţii suplimentare şi de a se conforma tuturor cerinţelor BERD pentru a putea lua tranşe din creditul contractat. Pentru a putea ridica o parte din banii pentru care s-a semnat contractul cu BERD, în urmă cu două săptămâni aleşii au fost de acord să constituie o ipotecă mobiliară în favoarea Băncii asupra acelei părţi din veniturile proprii ale Municipiului inclusiv Cote defalcate din impozitul pe venit, pentru garantarea sumei maxime de 8.000.000 euro. Au aprobat, în acest sens, o Hotărâre CLM. Acum, o nouă decizie va trebui luată de aleşi. În cadrul şedinţei din cursul acestei săptămâni, consilierii sunt chemaţi să aprobe Contractul privind Contul Escrow al Serviciului Datoriei între Municipiul Arad, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi BRD Groupe Societe Generale S.A. Sucursala Arad.

În orice moment

De fapt, pentru a folosi suma de 9.384.000 euro, din creditul BERD, Primăria trebuie să dispună de acest cont escrow, în care să se asigure că sunt depuşi la orice moment suficienţi bani ca să se poată plăti ratele scadente – inclusiv dobânzi şi comisioane.

Conform prevederilor din Contractul de Credit, o condiţie precedentă pentru prima tragere din Tranşa 1 din Credit în valoare de 9.384.000 EUR, este primirea de către Bancă din partea Municipiului, printre altele, a originalelor valabil semnate ale Contractului privind Contul Escrow al Serviciului Datoriei. Municipiul Arad are obligaţia deschiderii şi menţinerii unui Cont Escrow în care soldul la orice moment să fie egal cu cel puţin plata principalului, dobânzii şi comisioanelor aplicabile Creditului, datorate şi exigibile la următoarea Dată de Plată a Dobânzii, potrivit Contractului de Credit”, se precizează în proiectul de Hotărâre aflat pe masa aleşilor.

Creditul BERD

Prin Contractul de credit din data de 16 mai 2009, încheiat între Municipiul Arad şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), modificat ulterior în data de 8 iunie 2012, Banca este de acord să pună la dispoziţia Municipiului o facilitate de credit de până la 20.384.000 euro. Creditul de 20.384.000 euro se compune din Tranşa de credit de 13.000.000 euro contractată în anul 2009, la care se adaugă o Tranşă de finanţare suplimentară de 7.384.000 euro care a determinat mărirea valorii totale a creditului la 20.384.000 euro.

CITESTE SI:

Ok de la BERD pentru un nou credit

BERD ne urca in tramvaie noi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !