MApN cere Primăriei fosta cazarmă din Gai

De M.B.
3Comentarii
MApN cere Primăriei fosta cazarmă din Gai
Ministerul anunță că vrea să investească în reabilitarea cazarmei pentru că Primăria Arad nu a efectuat nicio lucrare acolo, deși se obligase să facă asta pentru preluarea Cetății Aradului.

La opt ani de la semnarea protocolului dintre Primăria Arad și Ministerul Apărării Naționale privind predarea Cetății Aradului, nimic nu s-a întâmplat în fosta cazarmă din Gai, unde ar fi trebuit să fie mutați militarii după eliberarea cetății. Primăria se angajase să facă investiții estimate la 21 de milioane de lei, pentru a oferi condiții militarilor în schimbul preluării cetății, însă totul a rămas la faza de documentații și proceduri birocratice, ceea ce a determinat MApN să reacționeze.

Scrisoare către Falcă

Într-o scrisoare transmisă vineri primarului Gheorghe Falcă, Ministerul Apărării Naționale a solicitat iniţierea demersurilor privind transmiterea imobilului „718 Arad-Gai”, din domeniul public al Municipiului Arad, în domeniul public al statului și darea acestuia înapoi în administrarea Ministerului Apărării Naționale, în scopul reabilitării obiectivului de către instituția militară, cu fonduri de la bugetul statului. Este vorba de fosta cazarmă din Gai, care nu a mai fost folosită după 1989, însă pe care municipalitatea se angajase să o reabiliteze pentru a o oferi Armatei în schimbul Cetății Aradului, ocupată de militari, deși are un potențial turistic internațional.

Protocolul

MApN amintește că, în anul 2010, prin Hotărârea de Guvern nr.1100, Cetatea Aradului a fost trecută din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, în vederea valorificării potenţialului istoric şi cultural, prin reabilitarea şi aducerea acesteia în circuitul civil.

„Hotărârea de Guvern menționată a condiționat expres acest transfer de reabilitarea și aducerea la standardele necesare, din fondurile proprii ale administraţiei locale, a unui alt spațiu, imobilul 718 Arad-Gai, în care să fie redislocată unitatea militară aflată în prezent în Cetatea Aradului, respectiv Batalionul 191 Infanterie, precum și de transferul către MApN a 250 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, realizate prin programe ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Având în vedere că autoritățile locale ale municipiului Arad nu au îndeplinit aceste obligații, ministrul apărării naționale a dispus ca MApN să își asume reabilitarea viitoarei cazărmi a batalionului, imobilul 718 Arad-Gai, prin eforturi proprii, cu fonduri de la bugetul de stat, în vederea relocării sediului Batalionului 191 Infanterie și eliberării în cel mai scurt timp a Cetății Aradului, pentru revenirea acesteia în circuitul civil, așa cum a fost decis în urmă cu opt ani”, arată MApN.

Cere cazarma

În acest sens, ministerul a solicitat Primăriei Arad punerea la dispoziție a documentațiilor tehnico-economice, în scopul demarării lucrărilor în cel mai scurt timp, fără a se solicita Statului Român despăgubiri pentru cheltuielile aferente documentațiilor tehnice efectuate până acum.

„Această soluție se impune, în primul rând, ca urmare a condițiilor improprii în care își desfășoară în prezent activitatea militarii Batalionului 191 Infanterie în incinta Cetății Arad. În același timp, având în vedere starea avansată de degradare în care se află construcțiile din incinta Cetății, există pericolul transformării acestora în ruine, situație în care responsabilitatea asupra unui asemenea potențial eveniment va reveni exclusiv Primăriei Municipiului Arad, MApN fiind în imposibilitatea angajării unor cheltuieli, întrucât imobilul nu se mai află în administrarea armatei, ci în domeniul public al Municipiului Arad, încă din anul 2010, conform Hotărârii de Guvern menționate anterior”, mai precizează ministerul.

La judecată?

În scrisoarea adresată Primăriei Arad, ministerul arată că, în situația în care propunerile nu vor fi acceptate, MApN va fi nevoit ca, în temeiul protocolului de colaborare închiat cu municipalitatea, să solicite pe cale judiciară predarea imobilului 718 Arad – Gai, „având în vedere că autoritatea locală nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin protocolul de colaborare”.

Demersuri și nu prea

Autorităţile arădene susțin că încearcă de aproape 28 de ani să obţină demilitarizarea Cetăţii Aradului şi introducerea în circuitul turistic internaţional. Îîn 2010 s-a reușit semnarea unui protocol cu MapN, care prevede predarea cetății către autorităţile locale, în schimbul angajării acestora de a reabilita fosta cazarmă din Gai, pentru a se muta militarii acolo, dar și a asigurării altor facilități pentru militari, cum ar fi locuințe de serviciu.

Reabilitarea cazarmei a fost estimată la 21 de milioane de lei, bani pe care municipalitatea s-a angajat să-i asigure din bugetul local. Din 2010, însă, în afară de studii tehnice și documentații, nicio lucrare efectivă nu a avut loc în fosta cazarmă, astfel că nici Cetatea Aradului nu a fost eliberată de Armată.

De-a lungul anilor, autoritățile locale și specialiștii au estimat că reconversia cetății va costa 190 de milioane de euro, bani care ar fi urmat să fie solicitați Uniunii Europene.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor