Moartea neelucidată a unui copil de 3 ani

De Cristian Cotuna
3Comentarii
Moartea neelucidată a unui copil de 3 ani
© Părinţii caută răspunsuri la moartea copilului lor Foto: C. Cotuna
Nimeni nu ştie de ce un copil de 3 ani a murit, în urmă cu un an, pe masa de operaţie, la o operaţie de coborâre a unui testicul.

După aproape un an de la moartea copilaşului lor, familia Freiszinger nu a reuşit să afle din ce cauză a decedat Edi. Familia Freiszinger ştie doar că băieţelul lor de numai 3 ani nu s-a mai trezit din anestezie, după o intervenţie chirurgicală de rutină. Cazul a ajuns şi în atenţia procurorilor, care au primit rezultatul necropsiei, însă acesta este neconcludent. Trataţi cu indiferenţă de către sistem, oamenii plâng fără încetare, iar singura speranţă pe care o mai au este că, până la urmă, cineva le va face dreptate.

Edi, băieţelul de doar 3 ani care a decedat la spital, după o operaţie uşoară, de coborâre a testiculului, a murit în luna martie a anului trecut. De atunci, familia copilului încearcă, fără succes, să afle cine este vinovat de moartea lui Edi sau, dacă decesul a survenit din alte cauze, atunci cineva să îşi asume această informaţie şi să îi anunţe şi pe ei. „Cei care au bani, rezolvă, care sunt mai săraci… neregulile sunt la medicină legală şi la poliţie. Nici acum să nu le fie luate declaraţii medicilor şi asistentelor? Personalului din sala de operaţie? Nu au fost în stare, un an de zile, să le ia o declaraţie?”, a povestit Iosif Freizinger, tatăl copilului decedat.

În urmă cu aproape un an, Edi a murit pe masa de operaţie din cauze încă neelucidate. „Sunt 11 luni deja şi de sunat, nu ne-a sunat nimeni… Îmi spun că a fost bolnav copilul, nu se poate aşa ceva. Uitaţi aici, filmul la plămâni, nu are nimic copilul, şi, dintr-o dată, ce? Copilul nu a fost bolnav. Scrie şi în buletinul de analize”, susţine mama băieţelului, Daniela Freiszinger.
Părinţii băieţelului încă aşteaptă răspunsuri, însă sistemul şi timpul lucrează împotriva lor. Cei doi părinţi poartă la gât poze ale băieţelului lor şi al fratelui acestuia. „Aici îi port, cu mine, tot timpul. Au fost totul pentru noi, viaţa noastră, sufletul nostru. O durere imensă, asta nu o ştie nimeni, atâtea câte se întâmplă şi nimeni nu e în stare să facă nimic în ţara asta… Dacă făceam noi ceva, eram arestaţi, dar aşa, ei lucrează bine mersi. Îşi văd de treaba lor, nu interesează pe nimeni”, a spus tatăl copilului.

Îmbolnăviţi de durere

Mai grav este că, din cauza nepăsării unora, oamenii s-au îmbolnăvit de durere.
„Iau tratament din prima zi, de când s-a întâmplat, pentru depresie, pentru că am cedat fizic şi psihic. Îl văd tot timpul, pe stradă, la televizor, blond, cu ochii albaştri, prin casă, tot timpul îl văd înaintea mea”, povesteşte Iosif Freiszinger. „Acuma am şi soţ bolnav şi o durere foarte mare. Rezultate nimic, vă daţi seama… Poate, poate, cumva, se rezolvă ceva. Mai avem un copil, vrem să avem grijă de el”, a spus mama băieţelului decedat.
Cei doi părinţi au ajuns la concluzia că li se ascunde ceva pentru că a trecut atât de mult timp fără să se stabilească de ce a murit copilul lor. Şi cum să nu le fie greu acestor oameni, căci au trecut peste 8.000 de ore de când şi-au pierdut copilul, fără să afle „de ce?”. „Avocaţii ne-au spus că în raportul de expertiză trebuie să ne scrie clar cauza decesului. În raport ei trebuie să scrie ce s-a întâmplat… Nu se merge pe presupuneri, cum au scris ei aici, trebuie spus adevărul…”, susţin, la unison, cei doi părinţi.

Presimţirea copilului

Edi avea doar 3 ani când tatăl şi mama lui l-au dus la spital pentru o operaţie banală, la unul dintre testicule. Copilul ar fi presimţit necazul, pentru că, atunci, chiar înainte de operaţie, şi-a privit părinţii temător şi, ori de câte ori îi vedea pe medici, se speria cumplit. Medicii care l-au anesteziat şi operat pe Edi au constatat că băieţelului i s-a oprit inima şi au încercat să îl resusciteze, dar Didi, cum îi spunea mama sa, a murit. Vestea i-a distrus pe părinţi, care, la început, au primit asigurări că operaţia nu este una complicată. Cu ultimele puteri, oamenii şi-au îngropat copilul creştineşte şi s-au tot zbătut să afle ce s-a întâmplat, cu adevărat. Numai că după un an fără o lună, părinţii lui Edi au realizat că nu pot lupta de unii singuri împotriva unui sistem… „Rezultatul de la necropsie l-am obţinut după 7 luni… Aici scrie doamna doctor Crişan să continuăm noi, nu ei: <<Vă rugăm, continuaţi mai departe, la Mina Minovici>>, aşa scrie aici, în raport”, a spus tatăl copilului.
După 11 luni de la deces, oamenii au trecut pe la Parchet pentru a afla stadiul anchetei. Cercetările sunt în curs, însă poliţiştii şi procurorul de caz întâmpină greutăţi din pricina rezoluţiei incomplete venite de la Medicina Legală, în condiţiile în care instituţia în cauză nu le-a oferit anchetatorilor toate informaţiile necesare. Cu toate că legiştii au avut nevoie de 7 luni pentru a redacta un raport de necropsie.
„Pentru lămurirea stării de fapt am solicitat Serviciului Judeţean de Medicină Legală Arad anumite precizări pe marginea raportului de necropsie întocmit iniţial de aceştia. În urma răspunsului primit ne vom adresa IML Timişoara. Raportul a necesitat anumite precizări şi aceste precizări vor face obiectul unei noi expertize medicale”, a declarat procurorul Ioana Lorena Dubăţ din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor