Monica Puticiu, medicul şef al UPU-SMURD Arad, decorată de preşedinte

De Ioana Costas
6Comentarii
Monica Puticiu, medicul şef al UPU-SMURD Arad, decorată de preşedinte
Face parte din prima generaţie de medici de medicină de urgenţă din România, a organizat Unitatea de Primire Urgenţe, a pus piatra de temelie a SMURD Arad, iar recent a fost numită director medical al Spitalului Judeţean Arad.

O putem numi „prima doamnă a SMURD” în judeţul Arad, iar cine o cunoaşte îi ştie determinarea şi concentrarea cu care îşi face meseria. Vorbim despre medicul şef al Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Arad şi al SMURD Arad, Monica Puticiu, care miercuri a fost decorată de preşedintele României. Recent, Monica Puticiu a fost numită director medical al Spitalului Judeţean Arad, funcţie pe care a mai ocupat-o în trecut, în perioada 2005-2006, iar miercuri preşedintele Klaus Iohannis a decorat-o cu ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler. Alături de medicul şef al UPU-SMURD Arad au fost decoraţi mai mulţi medici şi asistenţi medicali SMURD, din mai multe centre ale Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din ţară.

Onoare şi apreciere

„Conferirea acestei distincţii prin Decretul de decorare semnat de Preşedintele României reprezintă pentru mine o onoare, concretizarea unei aprecieri pe care am primit-o şi de la cetăţeni referitoare la riscurile pe care echipajele SMURD şi le asumă în evenimentele tragice care necesită reanimare, descarcerare, dar şi transport aerian al pacientului critic. Îmi exprim convingerea că şi pentru alte categorii medicale vor urma aceste recunoaşteri şi aprecieri”, a declarat Monica Puticiu pentru Aradon/Jurnal Arădean.

CV impresionant

Monica Puticiu pune piatra de temelie a SMURD Arad în 2007, iar de atunci, în calitate de medic şef al serviciului, coordonează activitatea echipajelor SMURD Arad şi a echipajelor de prim ajutor calificat Bârzava, Chişineu-Criş, Sebiş, Ineu, Gurahonţ, Nădlac, Vinga şi Birchiş. În ceea ce priveşte organizarea activităţii medicale a Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Arad, dr. Monica Puticiu se ocupă de aceasta din anul 1998, în calitate de medic-şef, iar din anul 2009 este medic inspector regiunea 3 Vest. Pe lângă toate acest funcţii, Monica Puticiu efectuează în continuare gărzi în Unitatea de Primire Urgenţă şi în prespital în cadrul echipajelor de terapie intensivă mobilă şi echipajului care deserveşte elicopterul SMURD de la Punctul Aeromedical Arad din anul 2011, în calitate de medic primar medicină de urgenţă. În perioada 2005-2007 şi 2009-2014, Monica Puticiu este membră a Comisiei de medicină de urgenţă şi dezastre a Ministerului Sănătăţii. Din 15 februarie 2010 până în 15 ianuarie 2011, actualul director medical al Spitalului Judeţean Arad este responsabil al programului de pregătire pentru obţinerea atestatului de studii complementare Asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească în Centrul Universitar Arad organizat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti. În septembrie 2008 Monica Puticiu este medic responsabil al intervenţiei medicale în zona Ghioroc EUHUROMEX, exerciţiu de simulare de dezastre pe teritoriul Ungariei şi României, cu implicarea altor ţări UE (Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Slovacia, Slovenia, Polonia); în aprilie 2008 este comandant echipaj cu intervenţie în zona securizată la Summit NATO Bucureşti; în perioada 4-6 februarie 2008 este reprezentanta Ministerului Sănătăţii la întâlnirea Comisiei Europene pe tema accidentelor cu substanţe chimice, biologice şi radionucleare ce a avut loc la Portoroz, în Slovenia, iar între 26 – 30 iunie 2013 Monica Puticiu participă la exerciţiul internaţional TARANIS 2013 la Salzburg, Austria, având comanda medicală. Din 2005 până în 2008, medicul şef al UPU-SMURD Arad este instructor – formator şi consultant în cadrul programului româno-elveţian REMSSy IV de reabilitare a asistenţei medicale de urgenţă.
La sfârşitul lunii septembrie, SMURD a împlinit 25 de ani de existenţă. Cu acel prilej, Raed Arafat povestea că SMURD a început la Târgu Mureş, cu „o maşină şi cu nişte nebuni care au acceptat să se implice”.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor