Monumentul Marii Uniri: probleme cu transportul din China la Arad

De Diana Dutu
Reactualizat la:
14Comentarii
Monumentul Marii Uniri: probleme cu transportul din China la Arad
Ministerul Culturii nu va plăti pentru aducerea în ţara a monumentului, această responsabilitate revenind sculptorului.

ARAD. Mai avem de așteptat până să vedem Monumentul Marii Uniri la Arad. De această dată, problema o reprezintă costul transportului din China până la destinaţie. Conform unui comunicat remis pentru stirileprotv.ro/vest, Ministerul Culturii nu va plăti pentru aducerea în ţară a monumentului, această responsabilitate revenind – conform contractului încheiat între artist şi minister – sculptorului Florin Codre.

„Contractul a fost executat integral, Ministerul Culturii achitând suma de 10.000.000 de lei. Potrivit contractului de comandă încheiat între Ministerul Culturii şi domnul Florin Codre, autor al lucrării, din suma încasată, autorul avea obligaţia realizării lucrării, precum şi a transportului acesteia la Arad. Până la amplasare, autorul este responsabil de integritatea lucrării”, se arată în raspunsul formulat de minister pentru stirileprotv.ro/vest.

Sculptorul braşovean Florin Codre nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere în ceea ce priveşte transportul Monumentului Marii Uniri la Arad. Din păcate, nici autorităţile locale nu au reuşit încă să lămurească problema cu artistul. Practic, sarcina Municipalității în chestiunea monumentului este doar aceea de a asigura infrastructura. În ceea ce privește transportul monumentului, e treaba… celorlalți. Care „ceilalți” – zice ministerul – se reduc la o singură persoană: sculptorul Florin Codre.

Preocupat de situaţia în care se află amplasarea Monumentului Marii Uniri, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, s-a referit, în urmă cu ceva timp, la „plata transportului monumentului din China şi până în Portul Constanţa”, caracterizând-o drept o „problemă”. „Sunt convins că se vor găsi modalităţi de plată a acestui transport care, în mod legal, ar trebui să fie suportat din banii care s-au luat de la Ministerul Culturii ” – ne-a declarat, la 22 aprilie,  Aurel Ardelean.

Momentul (re)programat pentru dezvelirea monumentului – 1 Decembrie 2013, de Ziua Naţională – se apropie. Dar șansele de a avea monumentul la Arad la acea dată par să se reducă în fiecare zi câte puțin. Să ne amintim că în urmă cu nici o lună de zile o piesă din componența monumentului s-a spart. Nu sunt semne prea bune…

CITESTE SI:

Urmasii fauritorilor Marii Uniri

Vasile Goldis, strateg al Marii Uniri din 191814Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor