Nimeni nu trage in pianist

De Adriana Barbu
foto JA
foto JA
Nu e treaba consilierilor municipali să rezolve problemele de ordin intern de la Filarmonică, nici măcar când sindicatul anunţă că se pregăteşte o grevă.

ARAD. Se spală pe mâni de problemele de la Filarmonică, chiar dacă cea mai gravă dintre veşti au primit-o ieri, iar de votat ei sunt cei care vor vota soarta acestei instituţii de cultură. Este vorba de consilierii locali şi executivul Primăriei Arad, care au aflat ieri, printre altele, că la Filarmonică cei mai mulţi angajaţi sunt hotărâţi să facă grevă. Nici o problemă, însă, pentru aleşii locali şi pentru mai marii Primăriei, care s-au grăbit numai să voteze, de două ori, doar, doar iese cum trebuie, modificarea comisiei de evaluare a managementului de la Filarmonică şi a comisiei de soluţionare a contestaţiilor.

Până şi viceprimarul Levente Bognar, cel care are în grijă soarta instituţiilor de cultură din Arad, nu mai vrea să ştie despre celelalte problemele interne de la Filarmonică. Bognar a precizat ieri în CLM că o tentativă de dialog social între directorul Alin Văcean şi angajaţii şi sindicaliştii din Filarmonică a avut loc la dânsul în birou… în decembrie, şi că, deşi părţile păreau aproape împăcate când au ieşit din birou, situaţia nu s-a schimbat. Concluzia lui Bognar, însă, a fost la fel de stupefiantă ca atitudinea tuturor factorilor de decizie în această privinţă: cei din Filarmonică trebuie să aibă grijă de instituţia care este finanţată din bani publici. Adică să se rezolve intern problema. Şi atât. De evaluarea directorului Văcan, pionul principal în războiul de la Filarmonică, se ocupă, însă, ei. Aici pot şi vor decide.

Directorul Alin Văcean a fost prezent în CLM, dar nici măcar vreun consilier sau vreun membru al executivului local nu s-a sinchisit să-i afle părerea pe subiectul războiului din Filarmonică. Aşa că şi-a permis mici ironii de pe scaunul de invitat.

Poate şi pentru faptul că, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, chiar şi factorii de decizie au fost ameninţaţi cu Tribunalul de managerul de la Filarmonică şi au fost trataţi cu ironie. Dacă pe Văcean l-au lăsat în pace, pe liderul sindicatului Filarmonicii l-au sfătuit să se adreseze în scris Primăriei şi CLM, nu direct în şedinţă, deşi acesta a precizat că are un dosar cu acte şi petiţii, dar nu-l poate completa întru totul, după cum îşi doreşte executivul, pentru că părerea Consiliului de Administraţie şi a celui artistic al Filarmonicii e greu de aflat în condiţiile în care acestea nu sunt constituite.

Totuşi, cu chiu cu vai, sindicaliştii au obţinut cele trei minute de vorbit în plenul CLM, timp în care Mihai Dogaru, liderul sindicatului, a prezentat pe scurt situaţia dezastroasă în care se află instituţia, abuzurile comise după părerea lor de directorul instituţiei, lipsa documentelor legale de funcţionare, deprecierea considerabilă a imaginii acesteia şi faptul că „majoritatea angajaţilor nemulţumiţi de situaţia de aici, au cerut sindicatului să demareze procedurile pentru organizarea unei greve”. Vestea nu i-a mişcat pe nici unul dintre cei prezenţi în şedinţa CLM, aşa că aleşii şi executivul s-au ridicat şi au plecat liniştiţi acasă.

O femeie pentru Văcean

Ne e greu să credem că, dacă de subiectul Filarmonică fug şi factorii de decizie importanţi din oraş, Mariana Cismaşiu, proaspăt aleasă de colegi în comisia de evaluare, îi va face faţă managerului răzvrătit. De tăcerea de la Filarmonică s-ar putea totuşi să nu le pese decât melomanilor. Câte voturi sunt aici? Şi până prin 2016 mai e timp să le câştigi chiar şi pe acestea, nu?

adriana.barbu@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !