Nu mai vor Politie Locala

De Ioana Costas
Reactualizat la:
9Comentarii
Nu mai vor Politie Locala
ARAD. O iniţiativă legislativă cetăţenească prin care denumirea Poliţia Locală sau poliţist local să fie înlocuite cu Garda publică şi gardian public. Şansele nu sunt mari dar iniţiativa are justificarea ei.

Dezbaterile pe această temă au apărut pe forumul poliţisti.ro şi majoritatea părerilor răzbat în cor: ” apariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor, ceea ce a diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române, cât şi a acestei instituţii aflată sub coordonarea primăriilor şi favorizează permanent apariţia şi săvârşirea unor abuzuri din partea unor angajaţi ai Poliţiei Locale, care se folosesc de confuzia apărută în rândul cetăţenilor”.

„Forumiştii” mai sunt de părere că „pentru cetăţeanul obişnuit, “Poliţia Locală” sau “Poliţia Română” reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclare chiar şi pentru o parte dintre specialişti. De asemenea, precizăm că în prezent a devenit o practică comună şi de notorietate faptul că majoritatea angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale folosesc articole din uniforma Poliţiei Române, autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale poliţiei, întreţinând şi alimentând confuzia cetăţenilor”.

Cei de pe forumul poliţişti.ro au înaintat, în 6 martie, o petiţie pe site-ul petitieonline.ro, iar până acum au adunat 966 de semnături pentru schimbarea denumirii Poliţiei Locale în Garda Publică. 

„Nu suntem orgolioşi”

Contactaţi de Jurnal Arădean, pentru a afla şi părerea reprezentanţilor Poliţiei Locale Arad, răspunsul acestora a venit prompt şi precizează că denumirea de Poliţia Locală nu a fost aleasă de ei. „Poliția Locală Arad a colaborat întotdeauna foarte bine atât cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, cât și cu Poliția Municipiului. Avem speranța ca eventualele acte normative care ar urma să apară să fie benefice cetățeanului și ordinii publice din orașul în care ne desfășurăm cu toții activitatea. Nu noi ne-am ales numele, nu suntem orgolioși, important este ca arădenii să se simtă în siguranță”, a declarat Viorica Graur, director executiv al Poliției Locale Arad.

100.000 de susţinători

Legea privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni mai are multe „hopuri” de trecut, iar acestea preved că: propunerea legislativă, întocmită de un comitet de iniţiativă, trebuie însoţită de o expunere de motive şi de listele cu susţinători ai acesteia, cu toate datele de identificare. Numărul minim de susţinători pentru promovarea unei iniţiative legislative este, potrivit Constituţiei României, de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot care să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării. În fiecare din aceste judeţe, respectiv în Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături. 

Poliţia primarului

Potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare „Poliţia Locală Arad este organizată şi funcţionează în baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad fiind o instituţie publică de interes local, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Arad şi sub directa coordonare a Primarului”.

Poliţia Locala “vaneaza” comerciantii ambulanti

Votati impotriva cersetoriei pe site-ul Politiei Locale 

Actiune a Politiei Locale pe centura 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor