Nu s-au jucat de-a lupta. Au tras cu muniție adevărată

De Valentin Goran
Reactualizat la:
7Comentarii
Soldati Americani FOTO: V.Goran
Soldati Americani FOTO: V.Goran
150 de militari americani din cadrul US Marine Corps, au participat alături de 350 de soldați români în cadrul exercițiului operațional „Someș 15”, desfășurat la Poligonul Tauț.

În cadrul exercițiului operațional Someș 15, desfășurat de către Batalionul 191 Infanterie alături de US Marine Corps, în complexul de poligoane Tauț, miercuri, 16 septembrie, au participat aproximativ 350 de militari români și 150 de militari americani din cadrul Infanteriei Marine Americane, prezenți prin Black Sea Rotational Force. În cadrul exercițiului s-a folosit muniție reală. Humvee-urile americanilor fiind folosite și ele în cadrul exercițiilor. Acțiunea „Someș 15” face parte din programul mai amplu intitulat „Histria 15” care este de fapt un exercițiu interinstituțional de nivel strategic la care participă 7000 de militari, 800 de mijloace tehnice și 12 ministere și servicii. Obiectivele acțiunii „Someș 15” sunt antrenarea personalului în planificarea, conducerea și executarea acțiunilor militare, dar și perfecționarea deprinderilor de utilizare a sistemului de comandă și control.

Muniție de război

Armata Română a folosit muniţie de război, la graniţa de vest a ţării. Soldaţii au tras cu arme de mare calibru şi au oprit înaintarea inamicului, pe un deal din judeţul Arad, iar în sprijinul lor au intervenit şi soldaţii marinei americane. Scenariul de luptă a fost impresionant şi prin prisma armamentului folosit pentru oprirea invaziei. Scenariul de luptă, desfășurat în Poligonul de Instrucţie Dud-Tauţ din judeţul Arad, a presupus intervenția armatei române pentru oprirea inamicilor care au invadat teritoriul României în zona frontierei de vest.

Americanii sunt încântați de exercițiu

Am stat de vorbă cu locotenent colonel, Camper Jones, comandantul Forțelor de Rotație din Marea Neagră (Black Sea Rotational Force), care în acest moment stă în Constanța. „Suntem bucuroși să participăm la aceste exerciții din această parte a României. Ne bucurăm de oportunitatea de a ne antrena și exersa diferite aptitudini alături de aliații noștrii. A fost o demonstrație extraordinară. Iubim Armata Română, parteneriatul și antrenamentele pe care le desfășurăm împreună”, a declarat comandantul american. „Suntem aici să ne antrenăm cu Batalionul 190 Infanterie, lucrăm cu aliații noștrii pentru a ne îmbunățății abilitățile militare în luptă prin exercițiile de simulare realizate împreună. Este important în contextul actual ca aliații noștrii să știe că Statele Unite oferă tot suportul de care este nevoie”, a declarat locotenent Thompson, US Marine Corps. „Nu știm unde vom pleca după acest exercițiu, așteptăm să primim ordinele și vom vedea. Suntem obișnuiți cu astfel de exerciții. Românii sunt foarte primitori”, a declarat unul dintre militarii americani.

Armata României se pregătește

„Ați urmărit pe parcursul unei ore partea operațională a exercițiului Someș 15, desfășurat de către Batalionul 191 și concluziile pe care le putem trage la finalul exercițiului sunt că unitățile din subordinea Diviziei 4 Infanterie Gemina de la Cluj, dar și celelalte unități și mari unități din compunerea Armatei României au un nivel de pregătire bun și sunt în măsură să își execute misiunile. În același timp exercițiul nostru, al batalionului, a fost evaluat și important este că la această activitate a participat și o subunitate de militari americani, o companie din Batalionul Infanterie Marină Americană. Este un semnal că armata României se pregătește, exercițiile sunt planificate și nu au legătură cu frământările din ultima perioadă. Acestea au fost planificate încă de anul trecut și sunt exerciții normale de instruire la nivel tactic. Armata României se pregătește conform misiunilor pe care le are de îndeplinit”, a declarat general maior, Adrian Țonea, locțiitorul șefului Statului Major General.

Misiuni pentru apărarea țării

L-am abordat și pe locotonent colonel Topor Claudiu, comandantul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” Arad.
„Ce s-a întâmplat astăzi este finalul unei etape de pregătire în comun desfășurată între militarii batalionului nostru, alți militari din cadrul Brigăzii 18 Infanterie și partenerii americani reprezentați prin Infanteria Marină Americană, prezenți prin Black Sea Rotational Force. A fost un exercițiu tactic cu trageri de luptă, am îmbinat operațiile decisive atât cele de apărare cât și cele ofensive realizând interoperabilitatea între forțele noastre. Exercițiul a fost un succes. S-a bazat pe un scenariu fictiv și a urmărit câteva chestiuni atât din punct de vedere tactic cât și din punct de vedere al conducerii focului și al cooperării militarilor din cele două forțe armate din cadrul NATO. În etapa următoare din pregătirea noastră în comun vor fi realizate exerciții tactice în teren desfășurate atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Pe principiul Cross Training pentru a împărtăși experiența atât din partea pușcașilor marini, dar și din partea militarilor români. Vreau să specific faptul că militarii noștri au participat la misiuni în teatrele de operație atât individual cât și cu subunități de nivel pluton companie, dar și cu Batalionul 121 Companie, cu care am participat în 2012 – 2013 în Afganistan și tocmai de aceea avem ce să împărtășim, să ne punem la lucru și să ne instruim în comun cu partenerii noștrii, astfel încât la sfârșitul pregătirii în comun să avem un standard superior și să fim în măsură să îndeplinim misiunile care vor fi necesare pentru apărarea țării”.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor