Numărătoare inversă la spital

De Valentin Goran
5Comentarii
Numărătoare inversă la spital FOTO: V. Goran
Numărătoare inversă la spital FOTO: V. Goran
Medicii şi pacienţii ar trebui să mai aibă răbdare cu şantierul din spital până pe 10 octombrie. Cel puţin în teorie.

Două lucrări mari se desfășoară în acest moment la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Adică un şantier ce se dezvoltă pe nervii tuturor. Prima lucrare prevede modernizarea și extinderea Unității de Primire Urgențe, iar cea de-a doua lucrare, modernizarea Ambulatoriului, cu termen de finalizare care bate la ușă. Pentru UPU, termenul de recepție a lucrării este 30 septembrie, iar pentru Ambulator este 10 octombrie. E de la sine înțeles că șantierul incomodează atât personalul spitalului, cât și pacienții, din cauza materialelor de construcții, a gălăgiei, a faptului că UPU funcționează în partea extinsă iar pacienții sunt forțați să se înghesuie în sala mult prea mică de așteptare sau că parterul și etajul unu al spitalului sunt în plin șantier. La toate acestea se adaugă calitatea îndoielnică a materialelor folosite în această lucrare și micile sau mai marile probleme apărute de-a lungul şantierului.

Ușa cu fotocelulă și pragurile

Una din lacunele proiectantului a fost îndreptată după ce Jurnal arădean/ Aradon au scris materiale pe acestă temă. Este vorba de ușa cu fotocelulă ce va fi montată în locul ușii simple cu două canate, montate inițial de constructor. Și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Arad, dr. Adrian Wiener, a reușit să intervină la timp pentru ca pragurile din secția UPU, ce erau prevăzute în proiect a fi montate la ușile secției, să fie eliminate pentru a nu îngreuna viața brancardierilor.

Stadiul lucrărilor

Dar care este situaţia efectivă a lucrărilor din spital? Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Județean Arad, spune că „referitor la lucrările de la Ambulatoriu și de la UPU, în acest moment se desfășoară o ședință cu toți factorii interesați, respectiv: constructor, diriginte de șantier, conducerea spitalului, reprezentanții din Consiliul Județean, managerul de proiect și factori de decizie. Stadiul lucrărilor este următorul: la UPU avem lucrările finalizate în procent de 85% realizat și 80% plătit. Constructorul se angajează ca termenul de finalizare să fie 30 septembrie. Desigur, recepția va fi realizată odată cu ușa nouă cu fotocelulă la intrarea principală. La Ambulatoriu avem realizată lucrarea în proporție de 80% și plătit 60%, iar termenul de finalizare este în 10 octombrie. Voi face tot ce pot pentru ca aceste proiecte să fie finalizate cât mai repede și cu respectarea condițiilor impuse de lege”.

Așteaptă recepția lucrării

L-am interpelat pe subiect şi pe managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, dr. Adrian Wiener, pe care l-am întrebat dacă este mulțumit de evoluția lucrărilor. „Eu sper ca inaugurarea să aibă loc la data prevăzută, dat fiind faptul că au intervenit mai multe adăugiri și modificări ale proiectului, în desfășurarea lui. Sigur că au apărut niște neconcordanțe între termenul inițial și termenul real. Eu am credința ca, într-adevăr, la sfârșitul lunii septembrie să fie finalizate lucrările și la partea veche a UPU. Partea din spate a UPU, cea extinsă, este funcțională. Există o comisie de recepție care va evalua cartea construcției și calitatea lucrării conform ofertei și devizului”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, dr. Wiener.

Vopsea de proastă calitate

În ceea ce privește calitatea lucrărilor, voci din spital au găsit deja o altă problemă: vopseaua folosită de constructor în secția UPU. Sursele noastre spun că o bucată de perete de la UPU a fost pătată cu sânge, iar sângele nu mai poate fi șters. Se presupune că vopseaua folosită este una specială care poate fi spălată cu apă. Nu este cazul și aici, ne spun sursele noastre. „Proiectarea a fost făcută în condițiile prevăzute de norme în ceea ce privește unitățile sanitare și au fost folosite materiale cu specificațiile din normele operaționale în România de astăzi. Nu cunosc acest aspect, dar mă voi interesa. Opinia despre calitatea lucrărilor probabil că trebuie trasă la șase luni sau un an de la încheierea lor. Eu am fost de multe ori pe șantier și nu am observat să fie lucruri flagrant proaste, dat fiind faptul că nu sunt constructor. Probabil, după o perioadă de timp, vom putea observa calitatea lucrărilor”, a concluzionat Adrian Wiener.

Mesaj pentru arădeni

„Ne cerem scuze pentru situația în care sunt puși astăzi arădenii referitor la accesul de la UPU, la faptul că sala de așteptare este mai mică pentru volumul de activitate care este acolo și ea derivă din contingențele faptului că este o situație temporară. Sper ca atunci când toată lucrarea va fi finalizată, să corespundă întru totul la ceea ce arădenii așteaptă de la Unitatea de Primire Urgențe Arad”, a concluzionat directorul Spitalului Județean Arad.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor