Oltenii au pus mana pe averea CET

De Simona Butaru
11Comentarii
Oltenii au pus mana pe averea CET
Complexul Energetic Oltenia aduce mai multe informaţii decât factorii de decizie de la Arad. Sechestrul: toate conturile blocate la CET Arad, maşini şi ultilaje luate de un terţ în custodie. Multe alte procese pe rol…

ARAD. Problemele de la CET Arad nu par a se rezolva, în ciuda faptului că Primăria şi-a asumat o parte din datoriile Centralei către Complexul Energetic Oltenia. Pentru că bunurile aflate sub sechestru, pe care Centrala nu mai are, cel puţin momentan, dreptul să le folosească, au o valoare dublă faţă de suma pe care a plătit-o Primăria. În plus, CET Arad avea la finele săptămânii trecute şi TOATE conturile blocate!
Problema CET Arad a fost pusă, din momentul în care ea a „răsuflat” în spaţiul public, sub cheie. Mai exact, nimeni nu se încumetă să spună care este situaţia exactă. Nimeni din Arad… Pornind de la acest „silenzio stampa” practicat cu lejeritate de toţi factorii de decizie implicaţi, ne-am găsit în situaţia de a ne adresa direct Complexului Energetic Oltenia, pentru a afla cu ce exact ne confruntăm…
Pare o situaţie ruptă din scenariile comediilor negre, pentru că de la Craiova am aflat mai multe decât de la Arad despre situaţia centralei de la marginea oraşului!
Potrivit informaţiilor oficiale trimise de Complexul Energetic Oltenia, „sechestrul a fost pus pe bunuri mobile şi imobile până la concurenţa sumei de circa 17 milioane lei”.
Pe lângă acest fapt, ne informează furnizorii de cărbune energetic pe care CET Arad l-a consumat dar nu l-a mai plătit, „au fost blocate toate conturile centralei”.
Trebuie menţionat că, în cazurile obişnuite, când se pune sechestru pe anumite bunuri, firmele executate silit se mai pot folosi de mijloacele fixe sechestrate. În cazul CET Arad, însă, este un caz excepţional. Am întrebat conducerea CEO dacă CET Arad va mai putea folosi respectivele utilaje sau există intenţia CEO de a le scoate la vânzare. Răspunsul a fost ferm: „Bunurile respective au fost ridicate, aflându-se în custodia unui terţ”. Prin urmare, nu are cum să le mai foloseacă…

Datoria…

„La data de 31 august 2014, creanţele totale se ridicau la suma de 26,3 milioane lei, din care 25,9 milioane lei reprezintă creanţele restante”, ne informează CE Oltenia. Rămâne de văzut dacă cele 8 milioane lei plătite joi din bugetul local vor reuşi să „îmbuneze” partenerii de afaceri și dacă aceştia vor debloca, parţial, situaţia de la CET Arad.
Pe de altă parte, de la 1 noiembrie ne aşteptăm ca grupul energetic II, pe gaz, de la CET Arad, proaspăt finalizat, să fie pus în funcţiune şi să asigure căldura din casele arădenilor.

Aradul… se felicită!

Consilierii locali au aprobat joi bani de la buget pentru a putea continua funcţionarea CET Arad şi a îndepărta sechestrul pus pe CET Lignit de CEO. Aşa cum vă informam în urma şedinţei de consiliu, aleşii au fost felicitaţi pentru votul dat. Concret, s-a aprobat alocarea a 8,4 milioane lei către CET Hidrocarburi (cea de la Polivalentă), bani pe care aceasta urmează să îi plătescă la CET Arad (cea de la marginea oraşului, care are conturile blocate). Banii urmează apoi să fie trimişi la Craiova, pentru „îmbunarea” conducerii Complexului Energetic Oltenia, care ar putea să scoată CET Arad din situaţia critică în care se află. Banii, aşa cum am mai precizat, vin de la Cetate, reconversia civilă a acesteia fiind imposibilă în condiţiile în care Ministerul Apărării nu renunţă la ea. Până atunci, arădenii care încă se află în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice au primit căldură în apartamente. De la CET Hidrocarburi…

Sfârşitul nu-i aici…

Cert este că sechestrul a fost instituit în baza unei hotărâri ale instanţei. Dar a fost, în acest caz, doar o hotărâre a instanţei. Urmează altele… „Da, există şi alte procese pe rol între CE Oltenia şi CET Arad”, ne spun reprezentanţii Complexului Energetic.

Taguri: , , , ,


11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor