Parcul Regal de la Săvârșin, o comoară ascunsă de ochii curioșilor

De Eugen Rogojan
9Comentarii
FOTO: Eugen Rogojan
FOTO: Eugen Rogojan
Parcul dendrologic al Domeniului Regal din Săvârșin, întins pe o suprafață de peste șase hectare, este o oază de liniște ascunsă de ochii curioșilor.

Se întinde pe o suprafață de aproximativ 6,5 hectare și conține specii de arbori declarate monumente ale naturii. Chiparosul de baltă, salcâm, pin de Hymalaia, stejari seculari, brazi argintii sau aluni turcești, sunt doar câteva dintre speciile de arbori ce pot fi zărite printre aleile Domeniului Regal din jurul castelului.

Jumătate de mileniu

Înființat acum peste 500 de ani de către nobilul Andras Forray, parcul a intrat în posesia Familiei Regale în 1943, atunci când Regele Mihai a cumpărat castelul din Săvârșin și s-a apucat să îl restaureze. Confiscat de comuniști câțiva ani mai târziu, Castelul Regal de la Săvârșin a reintrat în posesia Familiei Regale în anii 2000, fiind retrocedat de către Statul Român.

Doar la evenimente

Între 2007 și 2015, castelul a fost restaurat minuțios, fiind adus într-o stare impecabilă. Într-un amplu proces de reabilitare a intrat și parcul din jurul castelului, însă acesta este încă nefinalizat, fiind astfel ținut închis. Parcul poate fi vizitat doar în cadrul evenimentelor publice organizate pe domeniu, adică de câteva ori pe an, în timp ce turiștii care trec pe acolo în restul anului și doresc să viziteze parcul palatului depind doar de bunăvoința angajaților Familiei Regale.

„Văd parcul în fiecare zi”

„Eu văd parcul în fiecare zi, de la mine de acasă, dar oamenii care vin să viziteze nu au ocazia asta în fiecare zi. E păcat că un loc așa de frumos e ținut departe de oameni, nu înțeleg de ce. Vă dați seama că sunt nemulțumiți și turiștii, suntem nemulțumiți și noi, săvârșinenii”, ne spune o femeie în vârstă care locuiește vizavi de gardul domeniului.

Întregul domeniu

Pe lângă parc și castel, Domeniul Regal din Săvârșin mai are în componență clădiri precum Muzeul Regal al Automobilului, unde sunt păstrate mașinile Regelui Mihai, Satul Regal, Casa Ceaiului și Atelierul Auto al Regelui Mihai. Cea mai mare clădire din ansamblul Satului Regal este Casa Musafirilor, inaugurată de Regele Mihai și de Regina Ana în august 2014.

Principalul motiv invocat de reprezentanții Casei Regale pentru care aceștia țin încă închis Domeniul Săvârșin este acela că încă se lucrează. Diferite proiecte, în mai multe părți ale parcului dendrologic, au fost începute de către membrii Familiei Regale în ultimii ani. Cel mai recent este cel al Grădinii Ascunse, proiect început acum câțiva ani9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor