Pasi mari pentru Cetatea Aradului

De Alin Gherasim
4Comentarii
Pasi mari pentru Cetatea Aradului
Ministerul Apărării a acceptat condițiile cerute de Primăria Arad, iar acum urmează modernizarea unității din Gai.

ARAD. Municipalitatea, prin vocea primarului Gheorghe Falcă, anunță că schimbul din Primăria Arad și Ministerul Apărării Naționale, care implică Cetatea Aradului și unitatea militară din Gai, este aproape finalizat. Și asta după o ultimă negociere purtată între cele două instituții, negociere în urma căruia Aradul a ieșit foarte bine. „În urma întâlnirii avute cu reprezentanții Ministerului Apărării, a fost încheiată o minută. Ambele părți au aprobat forma finală a planului de situație pentru execuția investiției care va avea loc în unitatea militară din Gai”, a anunțat Falcă.

Mai mult, a fost stabilit chiar și un calendar în ceea ce privește pașii următori care vor avea, ca finalitate, schimbul din Primărie și Minister. Iar mare parte din birocrație ar urma să fie finalizată chiar în această lună.

„Mâine (n.r. astăzi) vom transmite draftul proiectului de hotărâre de consiliu local către Minister, proiect care se referă la investițiile ce vor fi realizate în Gai. În data de 14 octombrie vom primi forma finală a proiectului de hotărâre. În perioada 16-22 octombrie vom organiza ședință de consiliu local în care vom aproba proiectul cu pricina, iar hotărârea va fi trimisă către Ministerul Apărării în vederea promovării unei hotărâri de Guvern care vizează schimbul”, a povestit primarul Aradului.

Investiție mai mică

Investiția pe care Primăria Arad va trebui să o facă în unitatea militară din Gai va fi mult mai mică față de valoarea inițială. Armata a renunțat la nu mai puțin de 7.476 de metri pătrați de construcții față de primul proiect. „S-a renunțat la 25 de șoproane metalice, la un corp de clădire parter plus etaj, la sala de briefing, bibliotecă, sală de lectură, depozit de materiale speciale, un corp administrativ de birouri și la extinderea centralei termice”, a anunțat Gheorghe Falcă. Privind prin prisma noilor cerințe, valoarea investiției ce trebuie realizată de Primărie a scăzut de la 14 milioane de euro la puțin peste 7 milioane de euro. „Această valoare este o investiție pe care Primăria Arad și-o poate permite”, a punctat primarul.

Și termenul

Gheorghe Falcă a înaintat și niște termene de demarare și finalizare a lucrărilor ce urmează să se desfășoare în unitatea militară din Gai. „Din estimările noastre, dacă începem licitația proiectului tehnic și a execuției în anul 2014, în 2015 batalionul se poate muta din Cetate în noua locație”, a anunțat primarul. Acesta a mai spus că, pentru a scurta timpii de lucru, în cadrul viitoarei hotărâri de Guvern va cere posibilitatea ca municipalitatea să demareze studiile tehnico-economice pentru revitalizarea cetății încă de la anul. „Altfel, riscăm ca, după ce primim cetatea, să stăm și să o păzim câteva luni, până realizăm aceste studii”, a spus Falcă.

Banii

Primarul Aradului a anunțat că fondurile necesare pentru realizarea lucrărilor și a construcțiilor în unitatea militară din Gai provin din bugetul local. „Noi aveam rezervat și pentru anul acesta peste un milion de euro pentru lucrări, dar nu i-am putut cheltui”, a punctat Gheorghe Falcă.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor