Peste 1.000 de avorturi, anul trecut, la Arad

De Diana Dutu
6Comentarii
Peste 1.000 de avorturi, anul trecut, la Arad
E vorba doar de întreruperile de sarcină efectuate în spitale. Acestora li se adaugă multe altele, făcute la cabinet.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, 1.023 de arădence au apelat, în cursul anului 2017, la medicii ginecologi din spitalele publice şi private din judeţul nostru, pentru întrerupere de sarcină. Acestora li se adaugă şi alte femei care s-au adresat cabinetelor medicale private pentru avort, dar nicio instituţie nu deţine o statistică exactă privind numărul acestora.

Peste 80% din cazurile de întreurpere de sarcină din spitale au fost efectuate la cererea pacientei. Aproape jumătate dintre femei – 474 – au vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani. Alte 206 paciente au între 30 şi 34 de ani, iar 192 au vârste de 20-24 de ani. Au mai făcut întrerupere de sarcină 152 de arădence de 35-39 de ani, 85 de 40-44 de ani şi 8 femei de 45-49 de ani. Dar printre cele care au suferit avort sunt şi foarte multe adolescente, majoritatea minore. 109 tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, dar şi patru fete care au mai puţin de 15 ani au ajuns pe mâna medicului ginecolog pentru întrerupere de sarcină! Şi, pentru a avea un tablou complet în ceea ce le priveşte pe minore, mai precizăm că în evidenţa medicilor de familie arădeni s-au aflat anul trecut 10 gravide cu vârste sub 15 ani şi 285 de gravide cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani.

„Faptul că se înregistrează un număr crescut de sarcini la minore, apărând fenomenul «copii cu copii» la vârsta la care dezvoltarea fizică și emoțională sunt incomplete, cu consecințe negative, justifică acordarea unei atenții mai mari contracepției” – punctează jr. Constantin Cătană, director al DSP Arad.

Campania DSP

Miercuri, 26 septembrie, a fost Ziua Mondială a Contracepţiei. Cu această ocazie, Direcţia de Sănătate Publică Arad desfăşoară, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie, o campanie de informare a populației, în special a tinerilor, în legătură cu metodele contraceptive. Sunt vizate următoarele grupuri vulnerabile: copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, persoanele cu dizabilități mentale, copiii din zonele rurale, persoanele cu o condiție socio-economică precară. Campania se derulează sub motto-ul „Contracepţia: Viaţa ta este responsabilitatea ta!”.

„Contracepția, noțiunile despre sănătatea sexuală și reproductivă vin în sprijinul înlăturării fenomenului «copii cu copii», prin conștientizarea și înțelegerea din partea mamelor, a părinților, a cuplurilor. Contracepția vine și în sprijinul evitării sarcinilor nedorite și al responsabilizării fetelor și femeilor legate de faptul că fiecare copil contează” – explică directorul Constantin Cătană.

Campania DSP Arad este finanțată de Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Situaţia din 2018

Necesitatea campaniei de informare privind contracepţia este justificată şi de cifrele din statisticile acestui an. În primele şase luni din 2018, au făcut întrerupere de sarcină 29 de tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. În aceeaşi perioadă, medicii de familie arădeni au luat în evidenţă 113 gravide de 15-19 ani şi 5 gravide cu vârste mai mici de 15 ani!

Taguri: , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor