Platim groapa de pe Obedenaru

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
14Comentarii
Platim groapa de pe Obedenaru
Primăria Arad le-a propus aleşilor, la rectificarea de buget, să aloce 10.000 de lei pentru a face o expertiză a gropii-pericol de pe strada Obedenaru. Propunerea s-a votat.

Arad. Pe 13 mai, Jurnal arădean şi www.aradon.ro prezenta cazul craterului de 2,5 metri adâncime care a devenit un real pericol pentru cei de pe strada Obedenaru, dar şi faptul că raportul Poliţiei nega evidenţele. Sub titlul „Groapa îngropată de poliţist”, ziarul nostru prezenta faptul că o evidenţă era atunci negată: groapa nu era chiar groapă, trotuarul surpat era la locul lui, iar proprietarul terenului, care are nume, prenume, CNP era declarat necunoscut. Acum, Primăria a vrut să schimbe regulile jocului şi groapa să devină groapă, trotuarul surpat să fie văzut şi să se intervină pentru ca lucrurile să nu se degradeze şi, mai mult, să dispară în groapă şi blocurile. S-a încercat astfel – prin alocarea a 10.000 de lei pentru expertizarea gropii de pe Obedenaru, ca „orbirea” de care a suferit agentul pricipal din cadrul Poliţiei Municipiului Arad când a analizat situaţia de pe Obedenaru, să fie tratată. Ce-i drept, prin alocarea de bani de la buget, adică din buzunarul nostru.

La acea dată, scriam că autorităţile cu competenţe în inspecţia în construcţii erau cu mâinile legate pentru că plângerea lor penală împotriva celor vinovaţi de această stare de fapt a fost soluţionată negativ de procurori pe baza unui raport halucinant al Poliţiei.

Istoria unei gropi de 2,5 metri

Istoria gropii e lungă: datează din 2010, când aici trebuia să prindă contur o fundaţie a unei case cu două etaje şi mansardă. Din 2010 au curs amenzile, ce-i drept, pentru executantul Poleac Florin, pentru nerespectarea normelor în vigoare din domeniul construcţiilor şi pentru…. lipsa autorizaţiei de construire, cu obligaţia ca executantul să pună în siguranţă malurile pentru a se evita surparea şi să oprească lucrarea până la intrarea în legalitate. Doar că nimeni – nici executantul, nici proprietarul – nu s-a conformat. A fost nevoită acum să o facă Primăria, pe banii noştri. Pentru că altfel garajele din apropiere, care sunt din ce în ce mai înclinate din pricina terenului care se surpă, se vor face una cu fundaţia unei case pe care nimeni nu o mai ridică. Acum, în groapă, peste placa de beton, zac doi metri de apă care, vara, emană mirosuri insuportabile și care oricând pot înghiți vreun copil sau chiar adult. Pentru că proprietarul n-are grija gropii, polițiștii locali au încercat să împrejmuiască zona și au pus o bandă de avertizare pentru a atrage atenția asupra riscului acelei gropi.

Plângerea rezolvată de poliţist

Un dosar întreg cu cazul de pe Obedenaru stă degeaba, şi acum, pe masa Serviciului de disciplină în construcții. Nicio autoritate nu poate intra să acopere groapa. E proprietate privată. Singura soluție pentru a-l obliga pe proprietar să facă ceva a fost plângerea penală pe care Municipalitatea a făcut-o. În zadar. Concluziile poliţiştului care s-a ocupat de plângere au fost altele decât arată realitatea de pe Obedenaru. În raportul prezentat procuraturii cazul era dat cu autor necunoscut, deși, din documentele puse la dispoziția anchetatorilor era clar că atât proprietarii, cât și executantul erau cunoscuți, fuseseră amendați, aveau nume, prenume, CNP. În ceea ce privește starea degradată a trotuarului, ancheta poliției a dezvăluit că „se poate observa că în zona trotuarului din imediata apropiere a imobilului malurile de pământ sunt sprijinite și nicidecum nu se observă intenția de degradare a trotuarului sau a drumului rutier”. Un raport care i-a lăsat pe cei care văd realitatea de pe Obedenaru perplecşi. Ar mai fi şi varianta unei ordonanţe preşedinţiale, la care încă nimeni nu a apelat, iar, dacă se vor cheltui bani din buget, aşa cum au votat la rectificarea de săptămâna trecută aleşii, îşi va putea intra în drepturi şi executarea silită. Vom vedea.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor