Prăjituri cu arome toxice

Prăjituri cu arome toxice
Prăjituri cu arome toxice
ARAD – Cojile portocalelor şi lămâilor folosite de gospodine pot produce intoxicaţii şi alergii.

Înainte de a rade cojile portocalelor sau lămâilor pentru a le folosi la prăjituri,
gospodinele ar trebui să se gândească de două ori. Asta pentru că, pentru a
fi protejate de boli, pe parcursul transportului în containere şi în perioada
în care stau prin depozite, aceste fructe sunt tratate cu diverse substanţe,
care în mod normal nu afectează şi pulpa. Chimicalele cu pricina nu au miros
şi nu pot fi detectate.

Conform unui grup de cercetători de la Universitatea din Wageningen, în colaborare
cu profesorii români, ele nu prezintă niciun pericol dacă nu este consumată
şi coaja. Aceasta este însă folosită de obicei de către gospodine pentru a da
aromă prăjiturilor. Fie că sunt rase direct, pentru a fi introduse în compoziţia
prăjiturii, fie sunt păstrate în zahăr, pentru a fi folosite mai târziu, cojile
cu pricina sunt la fel de toxice, putând fi cauza unor intoxicaţii sau alergii.
Pericolul este în special pentru cei mici.

Reglementări şi amenzi

„Toate legumele şi fructele ar trebui însoţite de un certificat de calitate
sau de conformitate prin care furnizorul îşi asumă responsabilitatea pentru
produsul pe care îl vinde.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (n.r. DSVSA) efectuează
controale periodice prin pieţe, iar comercianţii care nu pot dovedi cu acte
de unde au achiziţionat marfa riscă sancţiuni între 100 şi 150 de milioane de
lei”, a declarat Liliana Guran, directorul adjunct al DSVSA Arad.

„De altfel, toţi cumpărătorii ar trebui să fie atenţionaţi că nu trebuie să
folosească cojile lămâilor şi portocalelor, pentru că sunt dăunătoare pentru
sănătate”, a ţinut să precizeze Liliana Guran.

Substanţe toxice şi consecinţele lor

* E 230 Difenilfenol – Conservant artificial. Este un pesticid care impiedica
dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomanda spalarea pe maini
dupa cojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca
sangerari interne, ingurgitat in concentratii mari. Doza maxima admisa este
de 0,1 mg / kg corp.

* E 231 Ortofenilfenol – conservant de suprafata. Poate produce alergii la
contactul cu pielea, indeosebi la copii. Doza maxima admisa este de 0,2 mg /
kg corp.

* E 233 Tiabendazol – fungicid utilizat pentru suprafata fructelor. Doza maxima
admisa este de 0,1 mg / kg corp.

L.S.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !