Pret bun pe cladiri vechi

De Simona Butaru
Pret bun pe cladiri vechi
Primăria, ofertată să cumpere apartamente în clădiri istorice la preţuri între 252 și… 1.468 euro metrul pătrat.

ARAD. Ieftin sau scump? Nimeni nu poate pune un preţ fix pe istorie, dar toată lumea poate spune ce valoare are aceasta pentru propria persoană. Cert este că, acum, Primăria se confruntă cu patru cereri venite din partea proprietarilor de imobile în zona protejată a municipiului, de vânzare a unor apartamente, la preţuri care variază între nici 300 de euro metrul pătrat până la aproape 1500 de euro metrul pătrat! Diferenţele aproape incredibile se pot explica, poate, din destinaţia pe care o pot lua spaţiile respective. În orice caz, Primăria nu vrea să cumpere.

Consiliul Local va pune în discuţie, în cadrul viitoarei şedinţe CLM, programată pentru finele acestei săptămâni, patru solicitări ale proprietarilor înaintate Primăriei (conform legii) înainte de a le vinde. Fiind vorba despre spaţii în imobile istorice, legea dă dreptul ca administraţia să aibă prioritate în cazul în care doreşte să le cumpere. Conform datelor din documentaţia înaintată CLM, în niciunul dintre cazurile de acum, administraţia nu este dornică să îşi exercite dreptul de preemţiune. Cele patru imobile sunt situate pe Bulevardul Revoluţiei nr.73 – adică în Palatul Cenad (proiect aflat la a doua încercare), în imediata apropiere a Primăriei; unul pe Bulevardul Revoluţiei nr. 94; unul pe strada Nicolae Bălcescu nr. 1 şi cel din urmă se află pe strada Horia nr.2. Culmea este că spaţiul cel mai apropiat de Primărie este cel mai ieftin.

Demn de precizat este faptul că apartamentul cel mai apropiat de Kilometrul 0 este… şi cel mai ieftin. Este adevărat, nu prea are valoare pentru activităţi comerciale, putând fi folosit doar cu destinaţia de locuinţă sau birouri. Concret, apartamentul este „ofertat spre vânzare la preţul de 46.000 euro, în suprafaţă totală de 182 mp, compus din 3 camere, bucătărie, baie, cămară alimente, balcon, 2 boxe, 1/3 cotă parte din coridor comun. Suma comunicată este de 46.000 €, rezultând 252,7 €/mp suprafaţă construită”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Un alt apartament, pe Revoluţiei 94, este situat la parter. Pe acesta s-a pus şi cel mai mare preţ. Are o suprafaţă de 34,06 mp şi este compus din sală de vânzare, degajament, grup sanitar. „Suma comunicată este de 50.000 €, rezultând 1.468 €/mp suprafaţă construită”, se subliniază în proiect.

Străzi adiacente

Apartamentul de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 1 are suprafaţă totală de 65 mp, este compus din 2 camere, bucătărie, cămară alimente, boxă. „Suma comunicată este de 23.000 €, rezultând 354 €/mp suprafaţă construită”, conform documentului.

Apartamentul de pe strada Horia nr. 2, situat la etaj, apare în cartea funciară drept: „Sediul fostei societăţi bancare Victoria, azi locuinţe şi birouri”, în suprafaţă totală de 44 mp, este compus din 2 camere, antreu, baie, vestiar. „Suma comunicată este de 40.000 €, rezultând 909 €/mp suprafaţă construită”, conform raportului.

Primăria nu le vrea

Primăria nu intenţionează să cumpere niciunul dintre ele. Aleşii locali vor avea decizia finală.

CITESTE SI:

Somatie pentru 50 de cladiri0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !