Primaria vinde castelul de la Bulci

De Adriana Barbu
6Comentarii
Primaria vinde castelul de la Bulci
Fosta secţie TBC a Spitalului Municipal, castelul de la Bulci, îşi va căuta proprietar nou. Din 2011, castelul a fost dezafectat.

Arad. Un proiect banal de hotărâre, votat în unanimitate de aleşii locali, ascunde un demers aparte al Primăriei: vânzarea castelului-spital din Bulci. Vestea a fost, ce-i drept, făcută publică de primarul Aradului în cadrul unei conferinţe de presă de marţi, 28 ianuarie, când edilul a prezentat ordinea de zi a şedinţei CLM ce urma imediat după conferinţă. Atunci a ţinut să remarce proiectul cu numărul zece, un proiect de modificare a hotărârii numărul 191/2011 a Consiliului Local al Municipiului privind transmiterea în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea fostul Spital Clinic Municipal Arad. Primarul Gheorghe Falcă a ţinut să precizeze, pentru a nu fi criticat că ar ascunde intenţii ilegale, faptul că este vorba de castelul ce a servit drept o secţia a Spitalului Clinic Municipal Arad. Această clădire tip castel va fi mutată în administrarea Spitalului Judeţean (care a înghiţit Spitalul Municipal). Dar nu acesta este finalul.

Mutat în patrimoniu privat

Potrivit edilului, printr-o altă hotărâre se va încerca trecerea acestui castel în patrimoniul privat al municipiului şi de aici va fi scos la vânzare. De ce? Pentru că, potrivit primarului, ar fi nevoie de 2 -3 milioane de euro pentru a transforma castelul într-un centru multicultural, iar banii aceştia dacă ar exista ar fi mai util să fie folosiţi în municipiu, în proiectul privind capitala culturală. „E foarte greu pentru administraţia locală să administreze un astfel de castel la o astfel de distanţă. O să facem evaluarea castelului şi apoi o să-l vindem. A doua varianta ar fi să-l modernizăm pe bani publici sau europeni, dar dacă avem aceste sume pentru a realiza un mare centru cultural, cred că mai bine l-am face în municipiu”, a precizat Falcă.

Secţie TBC

Castelul din Bulci a găzduit secţia TBC a Spitalul Municipal din Arad până în 2011, vara, când a fost dezafectat. Acum zona din vecinătatea castelului din Bulci este cunoscută pentru festivalul de folk de aici, care a trecut cu brio anul trecut de a cincea ediţie. Rămâne doar de văzut ce investitor va fi dispus să cheltuiască sume importante de bani într-un castel de prin judeţ şi cine nu are prejudecăţi legate de fosta destinaţie a acestui castel – cea de gazdă a bolnavilor de TBC.

 

Câştigat în justiţie

În justiţie, castelul a fost disputat de primărie şi de posibili foşti proprietari. În primele două instanţe, Municipalitatea a pierdut proprietatea asupra castelului. În cea de a treia instanţă cea care a pus verdictul definitiv şi irevocabil, castelul de la Bulci a revenit Primăriei Arad.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor