Primarul din Igneşti şi vicele din Moneasa şi-au primit sentinţa

De Alin Gherasim
Primarul din Igneşti şi vicele din Moneasa şi-au primit sentinţa
Actualul primar din Igneşti şi fostul viceprimar din Moneasa, alături de un alt inculpat, au fost condamnaţi pentru fraudarea fondurilor europene.

O funcţie vine cu anumite responsabilităţi. Dar şi cu diferite pârghii pentru a fenta legea. Acest lucru a fost demonstrat de Florin Bortiş, un agricultor din judeţul Arad, de fostul viceprimar al comunei Moneasa, Teodor Eugen Moroşteş, şi de Ioan Marinel Urs, actualmente primar al comunei Igneşti, care la data comiterii infracţiunilor era funcţionar în cadrul APIA Gurahonţ. Care au fost acuzele aduse celor trei? Procurorii DNA au susţinut că cei trei au fraudat fondurile europene. „În perioada 2010-2012, inculpatul Bortiș Florin a solicitat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Gurahonț, acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, folosind cu rea credință documente false și inexacte cu privire la dreptul său de folosință și de utilizare a suprafețelor pentru care a solicitat și încasat sprijin financiar. În același context, la data de 3 iunie 2010, inculpatul Moroșteș Teodor Eugen, în calitate de viceprimar al comunei Moneasa, a completat în fals un document pe care l-a depus la APIA, prin care atesta faptul că primăria respectivă a transmis inculpatului Bortiș Florin dreptul de folosință asupra pășunii comunale, în suprafață de 68,93 ha, deși în realitate nu exista o hotărâre a Consiliului Local și nici nu era încheiat vreun contract de arendă care să privească terenul respectiv. Ulterior, în aceeași zi, inculpatul Bortiș Florin a depus la APIA – Centrul Local Gurahonț documentul sus menționat, împreună cu alte acte. Aici, inculpatul Urs Ioan Marinel, în calitate de funcționar APIA, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul că a primit și validat cererea fermierului, deși inculpatul Bortiș Florin nu depusese la dosarul de plată nici un document din cele prevăzute de lege, din care să rezulte dreptul său de folosință și utilizarea terenului agricol, în ceea ce privește suprafața de 68,93 ha, respectiv contractul de arendare, adeverință eliberată de Primărie, contractul de pășunat și declarația de eligibilitate”, spun procurorii.

Prima sentinţă

Judecătorii Tribunalului Arad au tranşat procesul şi marţi au dat sentinţa în acest dosar. Florin Bortiş a fost condamnat la 2,5 ani de închisoare cu suspendare pentru folosirea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, înşelăciune şi participaţie improprie la fals intelectual. Totodată, Bortiş este obligat să plătească 68.211 lei, plus dobânzi şi penalităţi, către APIA. Al doilea inculpat, Teodor Eugen Moroşteş, fostul viceprimar al comunei Moneasa, a primit o condamnare de şase luni de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de fals în declaraţii. În sfârşit, Ioan Marinel Urs, actualul primar din Igneşti, fost angajat al APIA Gurahonţ, a scăpat cu un avertisment pentru neglijenţă în serviciu.

Apel şi cheltuieli

Tribunalul Arad a decis că cei trei inculpaţi pot face apel la sentinţă, având la dispoziţie zece zile de la emiterea deciziei. Totodată, judecătorii au anunţat că fiecare dintre cei trei inculpaţi trebuie să plăteacă 1.500 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !