Primii bani pe Arad-Seleuş

De Alin Gherasim
5Comentarii
Primii bani pe Arad-Seleuş
© Veşti bune pe drumul plin de gropi FOTO: JA
Consiliul Judeţean Arad va aloca peste cinci milioane lei pentru modernizarea unei bucăţi din drumul Arad-Şiria-Seleuş.

După ani întregi de necunoscute, după sute, poate mii de nemulţumiri venite dinspre arădenii care circulă pe această şosea, după un program naţional de modernizare a şoselelor care a fost îngropat încă din faşă, vine prima rază de speranţă pentru drumul Arad-Şiria-Seleuş. Consiliul Judeţean Arad (CJA) va aloca primii bani pentru modernizarea şoselei cu pricina, respectiv suma de 5.350.000 lei. Însă nu tot drumul va fi vizat de modernizare, ci doar o bucată din el, respectiv Pâncota-Seleuş. Situaţia ne-a fost explicată de către Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJA. „Anul trecut am anunţat că drumul Arad-Pâncota-Buteni va fi propus spre finanţare din fonduri europene în cadrul noului Program Operaţional Regional. Am scos bucata Pâncota-Seleuş pentru că, astfel, am reuşit să introducem un drum mult mai lung spre finanţare. Tot anul trecut am promis că, deşi a fost scos din finanţare, sectorul Pâncota-Seleuş va fi modernizat din fondurile proprii. Exact asta facem acum, alocăm fonduri pentru modernizarea bucăţii de drum care leagă Pâncota de Seleuş”, a anunţat Ţolea. Banii vin dintr-un împrumut care a fost luat pentru modernizarea drumului Arad-Felnac. Dar, cum acest drum a intrat la finanţare pe fonduri guvernamentale, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, CJA a rămas cu banii. Iar banii au fost trimişi către două şosele. Pentru că Pâncota-Seleuş nu este singurul drum care va fi modernizat.

Pe lângă segmentul Pâncota-Seleuş, finanţare a primit şi drumul care face legătura între Neudorf şi limita cu judeţul Timiş, un alt drum hulit de arădeni. Primarul comunei Zăbrani, Marian Toader, a protestat într-un mod original faţă de starea acestei şosele, plantând flori în gropile de pe partea carosabilă. Drumul a fost inclus, iniţial, în lista celor care vor fi finanţate cu bani europeni. Dar Adrian Ţolea a modificat programul, l-a scos de pe listă şi a anunţat că va fi modernizat cu fonduri proprii. Drept urmare, şoseaua se află pe lista de investiţii a CJA pentru 2016 şi a primit opt milioane lei, bani suficienţi pentru modernizarea întregului drum.

Gata în 2016

Alocarea sumelor de bani pentru cele două drumuri urmează să fie supusă votului consilierilor judeţeni în şedinţa care va avea loc chiar astăzi. Şi este greu de crezut că aleşii nu vor vota modernizarea celor două segmente de drum. Aşadar, după vot, se va intra în linie dreaptă. „Vom avea nevoie de aproximativ o lună de zile pentru a schimba destinaţia liniei de credit care a fost contractată, iniţial, pentru modernizarea drumului Arad-Felnac. După aceea, putem organiza licitaţia”, a spus Ţolea. Ca atare, prin primăvară, cel târziu la începutul verii, drumurile ar putea intra în şantier. „Eu sper şi cred că cele două drumuri vor fi finalizate în acest an. Pentru că unul are o lungime de 5,5 kilometri, iar celălalt de 6 kilometri. Pentru o firmă de construcţii, nu este un efort foarte mare finalizarea lucrării în câteva luni, mai ales că se va putea lucra toată vara”, a mai declarat vicepreşedintele CJA.

De unde vin banii?

După cum am arătat deja, fondurile necesare celor două lucrări vor veni dintr-un împrumut. Dar despre ce împrumut este vorba? Potrivit documentelor CJA, vorbim despre un împrumut în valoare de 23.350.000 lei. Iniţial, aceşti bani trebuiau să meargă spre modernizarea sistemului informatic pentru gestionarea Registrului Agricol, spre modernizarea ambulatoriului Spitalului Judeţean Arad şi spre modernizarea drumului Arad-Felnac. Două milioane lei au mers spre Registrul Agricol, opt milioane spre ambulatoriu, iar restul de 13.350.000 lei urmau să ajungă pe şoseaua spre Felnac. Dar drumul respectiv a intrat în modernizare pe fonduri guvernamentale, aşa că CJA a rămas cu banii. Dar suma a fost împărţită, 5.350.000 lei urmând să plece spre drumul Pâncota-Seleuş, iar opt milioane lei spre Neudorf-limită judeţ Timiş.

Restul mai aşteaptă

Faptul că o bucată a drumului Arad-Şiria-Seleuş se va moderniza reprezintă o veste bună. Dar marile probleme ale şoselei sunt chiar între Arad şi Şiria, nu dinspre Şiria spre Seleuş. Drumul Arad-Şiria-Pâncota va fi modernizat pe fonduri europene, lucrările urmând să se desfășoare şi între Pâncota şi Buteni. Dar, pentru moment, nu se ştie momentul la care vom afla dacă primim bani europeni sau nu primim. Pentru că Ministerul Dezvoltării Regionale nu a finalizat nici acum documentaţia pentru depunerea proiectelor.

Taguri: , , , ,


5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor