Protest la Finanţele arădene!

De Diana Dutu
Reactualizat la:
5Comentarii
FOTO: CRISTI COTUNA
FOTO: CRISTI COTUNA
Angajaţii instituţiei sunt nemulţumiţi de faptul că s-au făcut majorări salariale substanţiale doar în aparatul central, la Ministerul de Finanţe şi ANAF, cei din teritoriu fiind lăsaţi de-o parte.

Protest de o oră, marţi dimineaţa, la sediul Administraţiei Finanţelor Publice din Arad. Peste 200 de angajaţi ai instituţiei au reacţionat în acest fel la prevederile Ordonanţei de Guvern nr.47, adoptată vineri, 30 octombrie.
Despre ce prevederi e vorba? Ne oferă detalii Ioan Trifa, liderul sindicatului din Finanţele arădene: „Cu toate că e un act normativ care face rectificare de buget, ordonanţa stabilește și majorarea de salarii pentru o parte din personalul din aparatul central, de la Ministerul de Finanțe și ANAF. Și majorarea aceasta e destul de substanțială, în sensul că sunt 25 de trepte de salarizare, echivalentul a 62,5%. Ei utilizează doar pentru ei fondul de 20% care s-a dat drept majorare de salariu pe tot ministerul. Şi-au împărţit banii doar lor. Iar asta i-a nemulţumit pe oameni. Ne-am întâlnit la o şedinţă, să vedem ce vrea fiecare. Colegii de la Direcţia din Bucureşti şi din sectoare s-au deplasat în faţa Ministerului şi îl aşteaptă pe ministru să iasă din şedinţa de guvern, să stea de vorbă cu ei. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. Sperăm să se revină.”
Sindicaliştii solicită să nu se facă discriminare: „Dacă 10 lei dă, să dea la fiecare. Sau un procent la fiecare. Dar nu toată majorarea să le fie alocată lor.”

Ce urmează?

Ce se va întâmpla în viitorul apropiat? Totul depinde de rezultatul discuţiilor de marţi, cu ministrul de Finanţe. „În funcţie de ceea ce va stabili marţi domnul ministru – de ceea ce propune, ce face, ce promite –, vom stabili şi noi ce facem mai departe. Dacă el spune că rezolvă problema, va fi linişte. Dacă nu o rezolvă, se va continua cu forme de protest. Dacă răspunsul de marţi al ministrului nu ne mulţumeşte, atunci miercuri vom închide instituţia, vom închide ghişeele şi nu vom avea program cu publicul” – conchide Ioan Trifa.


UPDATE: Guvernul a revizuit marţi prevederea aprobată vineri pentru creşterea salariilor personalului din Ministerul Finanţelor și ANAF, după ce câteva mii de angajaţi din Finanţe din ţară şi Bucureşti au oprit lucrul şi au declanşat un protest spontan, astfel că măsura a fost anulată.

“Prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată astăzi (marţi – n.r.), a fost abrogat art.63 din OUG 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 şi unele măsuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorări medii a salariilor de bază cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice”, se arată într-un comunicat al Guvernului citat de Mediafax.

 

 

20151103_09083820151103_09085020151103_09200520151103_0920145Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor