Provocarea digitala de la Pecica

De Adriana Barbu
3Comentarii
Provocarea digitala de la Pecica
Primul muzeu digital cu caracter permanent, o clădire modernă şi provocatoare, şi-a deschis porţile în noiembrie la Pecica.

Arad. Pecica are primul muzeu digital cu caracter permanent din România. O afirmaţie care nu sună adevărat dar care aşa este. Onoarea de a avea un prim astfel de muzeu îi revine oraşului din judeţul Arad care în urmă cu câţiva ani era doar… o comună mare. Acum însă are o clădire care îţi fură ochii şi care are multiple funcţiuni. Mai toate artistice. Cinci luni a durat ridicarea acestei clădiri iar banii nu au fost scoşi din buzunaele pecicanilor, ci din cele ale europenilor, căci 98% din bani au fost, în fapt, fonduri transfrontaliere.

Într-un spaţiu de 125 de metri pătraţi, vizitatorii pot explora cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie orice muzeu din lume şi pot face o plimbare virtuală în parcul Lunca Mureşului şi prin împrejurimi. Clădirea din Pecica mai adăposteşte şi un muzeu al ştiinţelor naturii, al istoriei şi tradițiilor din zonă, dar şi primul centru de vizitare a unei ferme de bivoli din ţară.

„Întregul concept al clădirii să bazează pe ideea de eficientizare a spaţiului şi a costurilor de execuţie şi întreţinere. Unul dintre benficiile majore ale muzeului digital este acela că poate găzdui orice fel de prezentare, vernisaj sau expoziţie şi că vizitatorii se pot informa eficient despre mediul înconjurator, tradiţii şi istorie. Toate acestea fără a fi nevoie de un spaţiu expoziţional de mii de metri pătraţi, mult personal de supraveghere sau costuri suplimentare de întreţinere”, a prezentat conceptul chiar arhitectul clădirii, arădeanul Claudiu Ionescu.

Din informaţiile primite de la cei care au pus în practică ideea muzeului digital de la Pecica, clădirea este destinată atât publicului larg, cât şi programelor educaţionale pentru copii şi studiului asupra folosirii speciilor autohtone pentru reabilitarea biotopelor de apă în zonele ocrotite. Şi aşa cum este evident, dacă arunci doar o privire spre clădirea care adăposteşte muzeul, aceasta are un caracter ecologic predominant, prezent şi în funcţiuni, şi foloseşte energia regenerabilă.

Orice muzeu

În interiorul clădirii se regăseşte o tehnologie de ultimă generaţie. La ce foloseşte aceasta? Vizitatorii pot, prin intermediul ei, să exploreze, potrivit spuselor responsabililor acestei clădiri, orice muzeu din lume. Iar lucrurile nu se opresc aici: muzeul poate găzdui orice fel de prezentare, vernisaj sau expoziţie, în pofida dimensiunilor, spaţiul fiind generos prin modernitatea sa.

Sute de vizitatori

Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, ne-a informat că aici funcţionează zilnic Centrul de informare şi vizitare turistică. „Avem săptămânal zeci, poate chiar sute de turişti. Centrul este dotat cu 60 de biciclete, care pot fi folosite gratuit, pentru excursii la mănăstiri sau în Lunca Mureşului, în incintă sunt biciclete statice, cu monitoare pe care rulează înregistrări pentru copii şi adulţi. Este un centru unicat în toată ţara”, a subliniat Antal.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor