Purcaru: alegerea presedintelui Consiliului Judetean de catre consilieri, raul cel mai mic

De Simion Todoca
Preşedintele PC Arad, Mircea Purcaru, consideră că soluţia aleasă de Comisia de Cod Electoral- alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene de către consilieri este departe de a fi perfectă, însă, cântărind avantajele şi dezavantajele, aduce un plus faţă de alegerea prin votul direct al cetăţenilor.

„În varianta actuală, doar teoretic putem vorbi despre vot uninominal, pentru că, practic, oamenii aleg în funcţie de apartenenţa politică a candidaţilor. De regulă, câştigă candidatul partidului care câştigă alegerile pentru Consiliul Judeţean. Teoretic, fiind vorba despre un vot direct, se asigură stabilitatea pe funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean pe întreg mandatul. Practic, se asigură preşedintelui, sprijinit de maşina de vot, implicit partidului câştigător, drepturi discreţionare la împărţirea banilor publici pe criterii politice şi la luarea unor decizii în folosul clientelei de partid. Dacă, însă, preşedintele ştie că poate fi oricând revocat, prin votul consilierilor, se va gândi de două ori înainte de a comite abuzuri. Nu în ultimul rând, varianta alegerii de către consilieri stimulează competiţia în interiorul partidelor politice, oferind şanse celor care performează din punct de vedere administrativ, care sunt cu adevărat profesionişti în domeniu. Teoretic, având în vedere politizarea de astăzi a funcţiilor administrative, dar şi practic din punct de vedere a ceea ce îşi doreşte electoratul, preşedinte de Consiliul Judeţean ar putea deveni cel mai bine pregătit în domeniu, indiferent că aparţine partidului la putere sau uni partid mic. După părerea mea, consilier judeţean fiind, Comisia de Cod Electoral, alcătuită din reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare, a dat un prim semnal că diminuarea politizării funcţiilor administrative , dacă există voinţă politică, este posibilă”, spune Mircea Purcaru.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !