Razboi pe actele fantanii: Prefectura spune ca hotararea e ilegala

De Adriana Barbu
Aleşii vor fi chemaţi să mediteze asupra votului dat în ianuarie Foto: JA
Aleşii vor fi chemaţi să mediteze asupra votului dat în ianuarie Foto: JA
Gata cu pacea: Prefectura susţine că hotărârea privind fântâna arteziană de pe Mureş e ilegală. Municipalitatea infirmă spusele primei instituţii.

ARAD. Nu a fost greu de anticipat. Războiul dintre Prefectura Arad şi Primărie e doar la început, aşa cum vă informam ieri, când aminteam de un alt subiect de dispută între cele două instituţii. Acum, revine în actualitate studiul de fezabilitate al fântânii arteziene de pe Mureş, votat de consilierii locali în ianuarie. Şi nu revine oricum, ci în forţă.

Reprezentanţii Consiliului Local Civic (CLC) ne-au informat marţi la amiază că au primit răspuns de la Prefectura Arad pe solicitarea adresată, prin Alternativa Civică, cu privire la controlul de legalitate pentru hotărârea Consiliului Local Municipal (CLM) pe tema fântânii arteziene.

Ce fel de răspuns? Potrivit CLC, reprezentanta Guvernului în teritoriu „a constatat aspecte de nelegalitate” în hotărârea cu pricina.

CLC mai precizează, în comunicatul remis, că „în această situaţie, conform legii, hotărârea trebuie revocată”. Fapt confirmat şi de reprezentanţii Prefecturii Arad, care susţin că există trei cauze pentru care actul a fost etichetat ca fiind în afara legii. Motive false, susţin reprezentanţii Primăriei Arad. Unde va ajunge acest război care face parte din conflictul politic dintre Prefectură şi Primărie?

Dacă anticipăm bine, pe holurile tribunalului, căci e greu de crezut că Primăria Arad va reveni asupra hotărârii luate în şedinţă CLM, adică o va revoca, sau că Prefectura, în condiţiile date, îşi va schimba sentimentele faţă de actul în sine.

Juriştii părţilor vor purta acest război în contencios administrativ, după ce procedura prealabilă va fi îndeplinită, în timp ce cele două instituţii implicate s-ar putea „întrece” în comunicate şi replici. În tot acest timp, însă, CLC vrea ca totul să intre în dezbatere publică.

„CLC consideră că toate hotărârile CLM care angajează sume mari de bani din bugetul local sau cele de natură să afecteze major comunitatea locală trebuie supuse dezbaterilor publice. În acest fel nu doar se respectă legea, dar se realizează, prin dialog civic, consensul necesar în abordarea şi soluţionarea problemelor pe care le întâmpină arădenii”.

Ba mai mult, Dan Artimon, reprezentantul CLC, susţine că „orice proiect care pune în discuţie starea actuală sau viitoare a comunităţii şi a oraşului nostru trebuie realizat prin dialog şi consens”. Acesta fiind şi motivul pentru care CLC va organiza în martie, spune tot Artimon, o dezbatere pe tema „Arad, capitală culturală europeană”.

Poziţia Prefecturii

Dar haideţi să vedem ce spune Prefectura despre hotărârea CLM privind fântâna arteziană de pe Mureş. Reprezentanta Guvernului în teritoriu spune că „prin Serviciul Juridic şi Contencios Administrativ a examinat din punctul de vedere al legalităţii Hotărârea nr 1/22.01.2013 a Consiliului Local Municipal, apreciind că aceasta este nelegală. Drept urmare, Instituţia Prefectului a transmis Primăriei Municipiului Arad o sesizare cu privire la nelegalitatea hotărârii”.

În comunicatul Prefecturii se şi indică problemele care, în viziunea instituţiei, fac ca actul să fie ilegal: „Hotărârea nu respectă prevederile art. 2 lit a raportat la dispoziţiile articolului 6 alin 1 şi 2 din legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. De asemenea, prin articolul 3 al hotărârii s-a instituit o condiţie suspensivă privind obţinerea unui aviz, ori este nelegală condiţionarea intrării în vigoare a hotărârii de obţinerea ulterioară a unor avize conforme.

În al treilea rând, în articolul 2 există o formulare echivocă în condiţiile în care autoritatea administrativă nu precizează în mod concret, univoc, care este sursa de finanţare a obiectivului”.

Poziţia Primăriei

Nici o problemă de legalitate, însă, în viziunea reprezentanţilor Primăriei Arad. Aceştia susţin că hotărârea e pe deplin legală. „Din punctul nostru de vedere, toate procedurile legale de promovare a proiectului au fost respectate”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei. Reprezentanţii Municipalităţii spun, mai mult, că Legea transparenţei prevede procedura de aducere la cunoştinţă publică cu o lună înainte de votare doar pentru hotărârile cu caracter de act normativ, adică pentru reglementări cu aplicabilitate generală, aşa cum este cazul unor regulamente de parcare, a stabilirii taxelor locale sau a altor regulamente precum cele de circulaţie, în timp ce hotărârea în cauză nu are caracter de act normativ. Primăria susţine, în plus, că nu există nici o exprimare ambiguă atunci când se face referire la sursa de finanţare (din bugetul local şi din surse atrase) pentru că, potrivit Corinei Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, „oricât de mare ar fi valoarea fondurilor atrase, tot trebuie plătită contribuţia locală, din bugetul local. Nu există, mai exact, proiect fără cofinanţare locală. În plus, formularea este una standard, care se aplică tuturor hotărârilor care urmăresc investiţii eligibile pentru finanţări atrase”. Condiţionarea de un buget este una absolut normală, mai spun reprezentanţii Primăriei Arad, pentru că un studiu sau o idee care pleacă mai departe trebuie să aibă un buget, care trebuie aprobat de CLM, însă consilierii pot spune şi NU”.

La mâna CLM?

Ce va urma? O altă bătălie în acest război. CLM va trebui să dezbată sesizarea Prefecturii cu privire la nelegalitatea hotărârii privind fântâna arteziană, în vederea revocării acesteia. Sau mai exact, la viitoarea şedinţă CLM (nu la cea de joi, căci timpul e prea scurt – potrivit Primăriei), secretarul CLM va exprima un punct de vedere pe sesizarea Prefecturii, după care consilierii vor hotărî cum vor vota. În cazul în care hotărârea nu va fi revocată, Prefectura va ataca actul în contencios administrativ.

adriana.barbu@informmedia.ro

CITESTE SI:

Proiectul mega-fantanii respins de PSD0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !