Reevaluări la Căsoaia: sculpturile, adevărate averi

De Alin Gherasim
3Comentarii
Reevaluări la Căsoaia: sculpturile, adevărate averi
Sculpturile din Complexul Statuar de la Căsoaia au fost reevaluate, primind noi valori de inventar.

ARAD. Consiliul Judeţean Arad a preluat Complexul Statuar de la Căsoaia, iar sculpturile de acolo au fost transferate în administrarea Centrului Cultural Judeţean Arad, urmând ca lucrările de artă monumentală de la Căsoaia să fie introduse în patrimoniul public al Judeţului Arad. Odată cu preluarea Complexului Statuar, CJA a comandat şi un studiu de reevaluare a lucrărilor de artă de acolo. Şi asta pentru că, până acum, sculpturile erau evaluate la sume cuprinse între… 5 şi 25 de lei bucata. Comisia de evaluare a fost constituită prin dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean, având în componenţă trei muzeografi din cadrul Complexului Muzeal Arad. Iar noile valori stabilite de aceştia par mult mai aproape de realitate. Adevărate opere de artă care, până mai ieri costau 5 sau 10 lei, au fost evaluate acum la adevărate averi, cea mai scumpă lucrare valorând în prezent 150.000 de lei.

Şi noile valori
După câteva luni de muncă, cei trei muzeografi au venit şi cu concluziile cercetărilor lor. Potrivit unui raport întocmit de aceştia, marea majoritate a statuilor aflate în Complexul din Căsoaia sunt în stare bună sau foarte bună. Doar câteva dintre lucrările de artă monumentală au fost trecute la categoriile „relativ bună” şi „mediocră”. După cum era de aşteptat, şi noile valori ale sculpturilor au crescut considerabil. Acum, cele mai ieftine lucrări sunt evaluate la 15.000 de lei. Valoarea acestora creşte în funcţie de starea sculpturilor, de piatra folosită, dar şi în funcţie de numele artiştilor care le-au creat. Drept urmare, pe noua listă de inventar a Complexului Statuar Căsoaia avem lucrări evaluate la sume cuprinse între 15.000 de lei şi 70.000 de lei, cele mai multe costând de la 30.000 de lei în sus. „Coroana” Complexului Statuar Căsoaia este lucrarea „Altar dacic”, realizată în anul 1979 de către sculptorul George Apostu. Lucrarea are o înălţime de cinci metri, este realizată din piatră de Podeni şi este evaluată la 150.000 de lei.

Suma totală
După cum spuneam deja, până la această evaluare, lucrările aveau mai degrabă o valoare simbolică, fiind evaluate la 5, 10 sau 15 lei bucata. Valoarea totală de inventar a lucrărilor era de numai câteva sute de lei. Acum, cu această nouă evaluare, a fost stabilită şi valoarea totală estimată a sculpturilor din Complexul Statuar Căsoaia: 2.116.000 de lei.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor